Dags att väcka den sovande skönheten

Visste du att man förr i världen kallade julens kanske mest pampiga och lyxiga blomma, amaryllisen, för Riddarstjärna?

LYX. Denna stora, ståtliga och lite luxuösa blomma har ett exotiskt ursprung. Amaryllisen kommer från Sydamerika och Afrika och är trots det relativt billig i handeln.  Foto:Dan Hansson/Scanpix

LYX. Denna stora, ståtliga och lite luxuösa blomma har ett exotiskt ursprung. Amaryllisen kommer från Sydamerika och Afrika och är trots det relativt billig i handeln. Foto:Dan Hansson/Scanpix

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-11-16 04:00

Det eftersom dess latinska namn inte är amaryllis, som kan tro, utan Hippeastrum, och hippeos betyder ryttare på latin och astron betyder stjärna. Man tyckte att det såg ut som att den stjärnformade blomman red på den ståliga stjälken, så därav namnet. Vackert namn, Riddarstjärna, inte sant, så här i juletid?


Star quality
Amaryllisen tillhör de absolut mest populära julblommorna i hemmet. Denna stora, ståtliga och lite luxuösa blomma har sitt ursprung i Sydamerika och Afrika och kom till Europa för första gången i mitten av 1700-talet. Tack vare att några holländare började odla amaryllis i större skala i mitten av 1940-talet så har vi idag mängder av olika sorters amaryllis. Många namnsorter som andas "star quality" med namn som "Blushing Bride", "Hollywood", "First Love" och "Bright Star".

Amaryllisen är inte direkt någon billig blomma med tanke på att den bara blommare till jul och att många sedan slänger den. En lök är färdig för försäljning först efter att ha odlats i 3-5 år och kostar ute i handeln, beroende på sort, 100-200 kronor. Därför är det onekligen synd att den många gånger hamnar i soporna när julen dansat ut.


Att väcka en blomma
Hur gör man då för att spara dessa godingar, få dem att leva vidare och sedan väcka dessa sleeping beauties när det är dags för nästa jul?

Ja, än är det inte för sent att väcka den sovande Törnrosan om du sparat en lök från förra året. Det finns det fortfarande tid att få den bruna löken att spira.

När du känner till dess ursprung så förestår du att amaryllisen är värmeälskare. Det betyder att den föredrar en 20-gradig värme och älskar att stå ljust, i ett fönster, gärna ovanför ett element. Under blomning skall den vattnas sparsamt, högst en liten hutt varje dag. Ofta kommer det flera blomstänglar från en lök och det går alldeles utmärkt att klippa av en stängel till en läcker snittblomma. I snittform står amaryllisen länge, upp till två veckor, förutsatt att man byter vatten ofta och trär en gummisnodd längst ned på stjälken. Annars rullar stjälken upp sig.

Så fort blomstängeln är överblommad ska den klippas för att spara kraft i löken. Under våren, från och med maj, bör man vattna med näringslösning för att ge löken ny energi. I slutet på maj fram till hösten kan amaryllisen med fördel få gå ut på grönbete på en skuggig plats i trädgården. När september kommer är det dags att låta löken vila svalt och mörkt, mellan 12-20 grader. Och nu, i mitten på november, är det dags att åter väcka den till liv.

Väck löken genom att placera den i vatten i ett glas men bara så att rötterna nuddar vattnet. Därefter placerar man den i en stor kruka med två centimeters plats runt hela löken. I botten av krukan ska det vara lecakulor och jorden ska vara ny planteringsjord. 1/3 av löken bör titta upp ovan jord. Sätt gärna en huva över löken och ställ den i ett fönster med ett element över. Nu är det slut med vattnandet. Om några veckor tittar knoppen upp, av med hatten, och så kan man säga att cirkeln är sluten. En ny överdådig blomning är på väg!


Blomman som inte fanns
Enligt den grekiska mytologin uppstod amaryllisen på följande sätt:

Det vackra andeväsendet, nymfen Amaryllis blev djupt förälskad i den stilige herden Alteos. Tyvärr var kärleken inte besvarad och Alteos brydde sig inte ett dugg om Amaryllis. Han drömde istället om att finna en blomma som ännu inte fanns. Den djupt olycklige Amaryllis vände sig då till oraklet i Delfi för råd. Amryllis lydde oraklets råd och klädde sig i vitt och begav sig till Alteos hem. Utanför herdens hus väntade Amaryllis i 30 dagar och utförde varje dag samma ritual. Hon borrade en gyllene pil genom sitt hjärta. Ur Amaryllis hjärteblod växte en underskön blomma upp. På den trettionde dagen kom äntligen Alteos ut ur sitt hus, fann den vackra blomman och Amaryllis. På så sätt vann Amaryllis hans kärlek.

När man väl en gång hört den historien om vår kära julblomma, visst kommer det bli svårt att slänga årets jullök av Riddarstjärnan och man istället vill försöka väcka den till liv nästa år? I varje fall en gång till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!