De vill stoppa femvåningshus

Hökerums bygg vill bygga två trevånings- och ett femvåningshus vid Snäckgärdsbaden. Nu vill byggnadsnämnden ändra detaljplanen.

Foto: Hökerum Bygg

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-11-25 13:20

Hökerums bygg, som byggde det 13 våningar höga huset vid Snäck har ansökt om att även bygga tre lägre hus intill, vilket Helagotland.se tidigare berättat om.

Bo Björkman (S), ordförande i byggnadsnämnden, förklarar att det gjordes en överenskommelse mellan byggnadsnämnden och Hökerums bygg när höghuset beviljades bygglov, att bolaget inte skulle bygga något femvåningshus, trots att det finns i detaljplanen.

– Vi måste se över om vi kan förändra detaljplanen. Det finns ett önskemål från nämnden att hålla fast vid det löfte som gavs, säger Bo Björkman.

Många av grannarna har hört av sig efter att Hökerum presenterat sina planer för nästa byggetapp. De är mycket angelägna om att planen revideras eftersom de är oroliga för att utsikten mot havet påverkas om femvåningshuset byggs. Markförhållandena gör att trevåningshusen inte kommer att sticka upp alls och därmed inte påverka utsikten för grannarna.

Det finns även fler frågetecken kring bygglovsansökan. De boende i trerasshuset har redan problem med sprickbildning och vatteninträngning och är av förklarliga skäl oroliga för framtida sprängningsarbeten. Frågan om parkeringsplatser är inte heller löst än. Det tidigare bygglovet täcker behovet av parkeringsplatser för de befintliga lägenheterna, men inte för ytterligare exploatering.

– I väntan på att de här frågorna blir lösta kan vi inte bevilja bygglov, säger Bo Björkman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!