"Det är inte bara att börja bygga"

Den 2 juli väntas regeringens förslag om slopade bygglov för vissa tillbyggnader träda i kraft.
– Vi är lite rädda att lagen kommer att skapa frustration, säger regionens stadsarkitekt Christian Hegardt.

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2014-05-28 15:35

Byggnadsnämnden gick under mötet på onsdagen igenom lagförslaget om ökad lovfrihet för en- och tvåfamiljshus som ska upp till beslut i riksdagen den 4 juni. Innan dess kan justeringar i lagförslaget göras.

Christian Hegardt förklarar att förslaget inte är helt enkelt att tolka. Om lagändringen träder i kraft kommer den att läggas ovanpå befintlig lagstiftning. Undantag för den ökade lovfriheten kan göras för områden som pekats ut i detaljplanden som kulturhistoriskt värdefulla miljöer. För Gotlands del kommer Visby innerstad med säkerhet att undantas och troligen flera andra områden både i Visby och på övriga Gotland.

– Vi kommer att ta fram kartor så att man ska kunna orientera sig. Informationsspridningen är väldigt viktig, säger Christian Hegardt.

Förslaget innebär kortfattat att ägare till en- och tvåfamiljshus kan bygga en komplementbostadsbyggnad på max 25 kvardratmeter utan bygglov, bygga till bostadshuset med max 15 kvadratmeter av bruttoarean samt bygga max två takkupor. Finns redan en takkupa får endast en till byggas.

– Att man släppt kravet på bygglov innebär inte att det blir en enklare process för den enskilda fastighetsägaren. Det är inte bara att börja bygga, som det ibland framstått i media.

Flera av åtgärderna kräver anmälan och då måste ritningar och situationsplan lämnas in. Däremot har regionen inte lika stort inflytande över utformningen när det inte är bygglovspliktigt.

– Vi är lite rädda för att det kommer att skapa frustration när folk inser att det inte blir så enkelt.

Christian Hegardt tror att lagändringen, om den går igenom, kan innebära extra arbete för förvaltningen.

– Det viktiga är att sökanden tar kontakt med förvaltnigen för att ta reda på vad som gäller för just deras fastighet. Vi kommer att förbereda med så mycket information vi kan, med start i dag på förvaltningens hemsida.

Vilka konsekvenserna blir är svårt att veta innan lagen träder ikraft, menar Christian Hegardt.

– Syftet med lagändringen är dels att stimulera bostadsbyggande, dels att kunna göra större avsteg från detaljplanen. Det är inte i första hand för att göra det lättare för enskilda fastighetsägare att bygga på sin tomt, även om det har låtit så i media, säger Christian Hegardt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!