Drömmen som blev sann

Granne med begravningsplatsen på ena sidan och skolan på den andra, och med kyrkan på andra sidan vägen, är det gamla 1800-tals huset i Kräklingbo en del av sockenhistorian. Bo Bra har träffat de "oäkta" stockholmarna som köpt det och äntligen fått sina drömmars hus på Gotland.

Nutid. "Vi är inte klara än på långa vägar men vi njuter av stunden", säger Angelica och Fredrik om vad som väntar härnäst.

Nutid. "Vi är inte klara än på långa vägar men vi njuter av stunden", säger Angelica och Fredrik om vad som väntar härnäst.

Foto: Jenny Nilsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-09-02 04:00
Det är som den vackraste av sagor. Angelica Fihn och Fredrik Andersson upptäckte Gotland tillsammans för tolv år sedan på deras första gemensamma semester som ett par. Sen blev det Gotland och hyra hus varje sommar och tidigt bestämde de sig för att "någon gång ska vi ha ett eget hus på Gotland".
- Vi har alltid haft ett extra öga för östra Gotland med sin ödslighet och karga natur, säger Angelica och berättar att de främst letat fritidshus, men som de även kan bo i året om.
Och så förra våren hittade de sitt drömhus i Kräklingbo.
- Den här socknen är något alldeles extra, och då har vi bott över i stort sett hela ön, säger Fredrik.

Mysigt mottagande
Han talar med värme i blicken om bygdens invånare och det stora mottagande de får som nyinflyttade.
- De är jättemysiga. Men vi ju med på allt som händer också, det gäller att vara delaktig som nyinflyttad stockholmare, säger Angelica.
- Oäkta stockholmare, inflikar Fredrik och skrattar.
Paret bor med sina två söner Axel, 3,5 år och Noak 3 månader, i en lägenhet i Stockholm. Men från början kommer Angelica från Trollhättan och Fredrik från Laholm.

Inga stadsbor
- Jag är landsbygdsbo från början och vi presenterar oss aldrig som några stadsbor. Själv uppskattar jag Gotland som mest under tiden utanför högsäsong. Vi åker ofta hit på vintern, målar någon vägg, dricker vin och tar en promenad, säger Fredrik.
Både Fredrik och Angelica har flexibla arbeten i Stockholm som gör att de kan vistas långhelger och längre sommarperioder i huset i Kräklingbo.

Blivande gotlänningar?
Helst av allt skulle de vilja ta allt de äger och bosätta sig där permanent. Bristande jobbmöjligheter sätter käppar i hjulen men Fredrik tror ändå att det kommer att gå vägen till slut.
- Jag har haft tankar om att starta rekryteringsfirma på Gotland och det ska gå någon gång, säger han.
Fredrik tror att bra mycket fler människor skulle kunna flytta till Gotland. Folk som ännu inte vet om att de älskar Gotland.
- Själva har vi varit här på semester i många år och hunnit bli riktigt kära i ön. Men de som inte har en anknytning till Gotland vet ju inte om att de egentligen vill köpa hus här, förklarar han.
- Det borde göras större ansträngningar från mäklare, fastighetsägare och kommunen för att locka hit de som är beredda att betala. För de människorna finns, säger Angelica.
- Det skulle kunna resultera i så mycket om det erbjöds till exempel visningshelger där folk kan komma hit och titta på flera hus åt gången. När det är så pass svårt att ta sig till Gotland så vill man ha ett mervärde. Det kan röra sig om andra saker som lockar förutom hus som är till salu - upplevelser av olika slag, fortsätter hon.
- Jag vill inget hellre än att flytta hit och betala min skatt på Gotland. Men allt måste ju klaffa och i vårt fall är det bara jobbdelen kvar. Men för andra kan det krävas en större marknadsföring från Gotlands sida för att de ska få upp ögonen. Det är ju ett aktivt val att flytta hit, säger Fredrik.

Gotlandslåda
I tio år har de samlat till huset på Gotland. Inredningsgrejer alltså. I källaren hemma i Stockholm har de haft en låda med texten "sommarhuset på Gotland" på. Utan att de ens haft något hus.
- Vi har alltid vetat att det någon dag skulle hända. Och nu har vi äntligen flyttat till vårt hus på gotland, säger Fredrik.
Och någon dag kan de kanske kalla sig äkta Kräklingbo-bor när de installerat sig i sommarhuset för gott.
- Det kommer vi att göra. Men just nu njuter vi av stunden och att vi får vara här ute så pass mycket ändå, säger Angelica.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!