Det är Lena Signers råd till dig som är i renoveringstagen. För elva år sedan köpte hon ett litet hus i Eke. Ett hus som säljaren kallade för krångelbyggt.
Lena Signer är uppväxt i Stockholm, men hennes gotländske pappa bodde här och har nu återvänt till Havdhem, och hon hälsade ofta på släktingar som ung.
- Jag red när jag var liten och fick många kompisar här.
Så småningom läste Lena gymnasiekompetens på folkhögskolan i Hemse. Där träffade hon en man från Burs och de fick två döttrar.
- När vi separerade såg jag en annons om ett hus som skulle hyras ut. Det var det här huset, som jag hade åkt förbi så många gånger när jag var liten.
Något år senare köpte hon huset.
- Sedan dess har jag hållit på och fixat.
Fastigheten består förutom bostadshuset av en ved- och virkesbod, en bastu kombinerat med gäststuga, garage och ett litet bräckligt skjul. Husets boyta är 70 kvadratmeter men det finns en mindre övervåning som inte har ståhöjd. Tomten är på cirka 2 500 kvadratmeter. Som mest har det bott tre personer permanent i huset, men på sommaren är det fullt.
- Det går att klämma in rätt många här i och med gäststugan.
Krångligt och charmigt
Från vägen ser huset ut som ett klassiskt litet stentorp som, trots att det finns en grind och en skönjbar trappa under gräsmattan, tycks sakna entré. Tar du dig förbi syrenhäcken och går runt byggnaden hittar du däremot tre ingångar.
Efter den korta promenaden och en titt inne i huset, får benämningen krångelbyggt sin förklaring. Det finns knappt en rät vinkel någonstans och såväl takhöjd som golvnivå varierar mellan rummen. Det är charmigt som tusan och Lena har lyckats kombinera hemtrevnad med funktionalitet.
- Man ska studera sig själv och hur man gör hemma. Var lägger jag mina nycklar, var slänger jag mina kläder om kvällen? Var vill jag ha lampan och hur ska soffan stå? Våga tänka efter.
Men husets alla olika vinklar och vrår har också gett Lena en hel del huvudbry under olika renoveringsarbeten. Att köpa en färdig garderob och ställa in går till exempel inte. Här är det platsbygge som gäller, med tumstock, vattenpass och vinkelmätare som bästa vänner. Det gamla ordstävet, "tålamod är en dygd", borde broderas på en tygbonad och hängas upp på väggen.
Sedan huset hamnade i Lenas ägo har det varit många byggprojekt. Vindsvåningen har rivits ned och bildat ett vackert tak med bjälkar, tillbyggnaden har fått nya rum, originalbyggnaden från 1850-talet har nyputsad fasad, brunnen är nygrävd... Listan kan göras betydligt längre än så. Nästa projekt är köket och badrummet, men det får ta den tid det tar. Hon vill tänka efter ordentligt innan väggar rivs och duschen flyttas.
På väg till fastlandet
Bara Lena bor i huset. Maken bor i Stockholm och de två döttrarna har också flyttat till huvudstaden. Lena har fått en tjänst där, som lärare, och ska snart flytta efter. Nu är hon lärare på Atheneskolans filial i Fardhem. Huset i Eke behåller hon.
- Det ska gå, säger hon bestämt.
- Och med de här två vintrarna i bagaget kan jag konstatera att det fungerar bäst att bo här sommartid.
Om längtan blir för stark kan hon alltid gå till Historiska museet i Stockholm. Där i en monter ligger nämligen en skatt som kommer från hennes fastighet. En bronsskatt som hittades slutet av 1800-talet av några drängar som skulle gräva dike. Det är bronsfynd från vikingatiden. Förmodligen rester från en tidigare bronsgjutare.
Själv har Lena inte gjort några andra fynd än kapsyler och krossat porslin och grunder från hus som tidigare stått på tomten.
Vi sitter med varsin kaffekopp under det nya altantaket. Lena berättar att hon samma dag har låtit eleverna på skolan veta att hon ska flytta. Att flytta till sin familj var inget svårt beslut även om det känns hårt att lämna eleverna och kollegorna. Huset står ju trots allt kvar där det står.