Kaffeintresset vaknade 2005, när Emil Sivertsson, 27, blev bjuden på en väldigt god espresso. Först började han experimentera hemma med olika sorters bryggkaffe, men efter ett par år blev det allt mer avancerat och sedan 2007 rostar han nästan allt sitt kaffe själv.
I ett hörn på köksgolvet står en espressomaskin med mjölkskummare och bakom den en kartong med en avancerad japansk kaffemaskin i glas. Han plockar fram dem ibland, men helst använder han sin aeropress - en oansenlig liten sak i plast, långt från alla färgglada, snyggt designade kaffemaskiner som finns på marknaden.
- Jag tycker den här gör det bästa kaffet, säger han.
Process med moment
Han väger bönorna på en våg, ställer noggrant in kaffekvarnen och maler sedan lagom mycket för en kopp - mer får inte plats i aeropressen. Han ställer den på vågen innan han häller på vatten för att få exakt rätt sammansättning och startar iPhonens tidtagarur.
Under tiden sköljer han av ett litet engångsfilter för att få bort "papperssmaken". När två minuter gått fiskar han upp all synlig sump med en sked, skruvar på den filterklädda silen, vänder upp och ner och pressar rakt i koppen. Resultatet ser lite blaskigt ut.
- När man har en något större mängd vatten kommer aromen i kaffet fram bättre, förklarar han.
Vad är det som är så speciellt med just kaffe?
- Jag gillar att det är mycket pyssel, att man själv kan påverka resultatet. Och så kan man uppleva kaffe på så många olika sätt, säger han och syftar både på de olika stadierna
i själva framställningen och på den färdiga drycken.
Temperatur gör skillnad
Han förklarar att samma böna kan smaka helt olika beroende på hur man rostar, maler och brygger. Till och med temperaturen påverkar aromen - kaffe som stått och svalnat en stund smakar inte likadant som nybryggt.
Varje gång Emil köper nytt råkaffe måste han prova sig fram till den perfekta rostningstiden och temperaturen. Bönorna läggs i en glasbehållare och rostas sedan med varmluft i allt från 12 till 18 minuter.
- Principen är den samma som när man poppar popcorn, bönan expanderar av värmen, säger han.
Att rosta själv har många fördelar: råkaffe är mycket billigare än färdigrostade bönor, man kan påverka smaken och man får alltid färskt kaffe.
Finns det trender när det gäller att köpa kaffe för hemmabruk?
- Ja, man ska köpa från en viss gård, gärna någon som vunnit priser. Hacienda La Esmeralda i Panama har varit den mest exklusiva gården i flera år nu.
Kenyakaffe klar favorit
I somras köpte Emil sitt dyraste kaffe någonsin. Det kom från just den gården och kostade 350 kronor för 125 gram - cirka 27 kronor koppen. Men han tillägger att det absolut inte var det godast han smakat. Han har testat kaffe från olika delar av världen och kommit fram till att han föredrar afrikanskt, helst från Kenya.
- Och jag vill gärna att det ska vara Direct Trade - att rosteriet jag köper av har köpt in kaffet utan mellanhänder direkt från odlaren, som då också fått bättre betalt.
Han berättar att vissa kaffeleverantörer redovisar vad de gör för socialt arbete och var pengarna tar vägen. För honom är det viktigt.
För Emil som är ingenjör är kaffe och matlagning, som är ett annat intresse, en skön kontrast till jobbet.
- Här får man använda sina sinnen, menar han.