Ett socialt prespektiv

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Christer Engelhardt och sju-årige sonen Jacob vid entrén till familjens 70-tals-villa i Visby.

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Christer Engelhardt och sju-årige sonen Jacob vid entrén till familjens 70-tals-villa i Visby.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-07-07 04:00
Det var sommaren 1999 som Christer Engelhardt och hustrun Maria köpte huset vid Lyegatan. Det var samma år som första barnen Samuel var på väg och fyra år senare utökades familjen med sonen Jacob. Christer var vid på den tiden anställd som diakon i Visby domkyrkoförsamling.

Huset är byggt 1972, 98 kvadratmeter bostadsyta i ett plan plus en lika stor källare med gillestuga, dusch och bastu. En tidigare ägare hade inrett en ordentlig verkstad i källaren men den har i sommar omvandlats till gästrum.
- Det är skönt att som omväxling få arbeta med kroppen, säger Christer Engelhardt som hantlangat åt mer byggnadskunniga släktingar.
Familjen är fjärde ägare till huset som ligger på den östra sidan av Lyegatan; utanför tomten ett grönområde och sedan Skarphäll med allt fler butiker i olika bransche. En tidigare ägare satsade mycket på trädgårdens utformning vilket gör att Engelhardts i dag kan njuta av stora vackra träd och buskar.

Som diakon arbetade Christer Engelhardt med sociala problem i praktiken. I riksdagen är han ordinarie ledamot i Socialutskottet. Och det sociala perspektivet präglar även hans syn på bostadspolitiken.
- Alla oavsett ekonomiska förutsättningar måste få möjlighet att bo bra, menar Christer Engelhardt.
Själv växte han upp i hyreshusen på Bingebyområdet. Det är bara några hundra meter från villakvarteren där han nu bor.
- Vi har ett segregerat, klasskiljande boende även i orter som Visby, tycker han. Som barn i Vitkålen och Höken slutade världen vid stora kullen intill Tjelvarskolan. Där bortom var en annan värld. Villavärlden.

- Vi måste få fart på bostadsbyggandet. Bristen på bostäder har ju skapat rena prishysterin, säger Christer Engelhardt som erkänner att han, i dagsläget, själv tillhör bostadsmarknadens vinnare. Den bostadsrättslägenhet han köpte 1995 för 180 000 såldes för 430 000 när villan köptes. Köparen sålde sedan lägenheten något år senare för över miljonen. Och villans värde har väl fördubblats sedan köpet.
- Bristen på bostäder drabbar särskilt hårt dagens unga, framhåller Christer. De får inga bostäder så det kan flytta hemifrån och senare får de inga bostäder när de själva skall bilda familj.
- Bostadsbristen måste mötas med ökat byggande och det måste byggas hyresrätter till rimliga priser, inte bara villor och bostadsrätter, säger Christer Engelhardt och menar att det krävs olika typer av statliga investeringsstöd. Ökat byggande leder ju också till ökad sysselsättning. Man brukar säga att ett arbete inom byggnadsindustrin skapar ytterligare tre i andra branscher.

Vem som bygger tycker han spelar mindre roll. Privata hyresvärdar eller allmännyttan, men framhåller att det är främst genom de allmännyttiga bostadsförtagen som vi politiker kan ta ett mer politiskt ansvar för en lokal bostadspolitik. Att det mesta av bostadsbyggandet på Gotland sker i Visby tycker han inte heller är så konstigt eftersom det är i Visby som efterfrågan är störst. Och i de närmast omkringliggande socknarna på kort pendlingsavstånd till jobben i stan.

Men det finns även en och annan som pendlar från Visby. En är Christer Engelhardts fru Maria som är församlingspedagog i Väskinde.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!