FIDE: Inreder färgglatt

Det första man ser när man kliver in i farstun är en ljusgul trappa.  I köket intill tronar en vedspis omringad av rustikt kakel, färgglada grönsaker och en maffig ljuskrona.

Tid. Gunilla Ek och hennes man har renoverat huset från och till under 20 år, nu börjar de bli färdiga.

Tid. Gunilla Ek och hennes man har renoverat huset från och till under 20 år, nu börjar de bli färdiga.

Foto: Clara Hägg

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-08-24 04:00

Sedan 1989 har Gunilla och Anders Ek snickrat och rustat upp huset i Fide och nu börjar de äntligen känna sig färdiga.

- Det har tagit sin tid, men vi har heller inte haft bråttom, säger Gunilla Ek.

Huset är byggt 1931 och hade inte varit bebott på några år när de köpte det, osäkra på vad de gav sig in på.

- Det var i bedrövligt skick, det regnade in genom taket och fanns varken toalett eller dusch. Ett jätteprojekt som jag inte förstår att jag gick med på, säger Gunilla Ek.

Under alla år av renovering har de försökt att bibehålla det gamla i huset, samtidigt som de rivit ner väggar och öppnat upp ytor. De har bland annat vinterbonat hela huset från utsidan och anlagt modern avloppsanordning.

- Vi har bevarat spegeldörrar, golv, trösklar och liknande. Det har tagit lång tid att få i ordning huset, men vi tycker att det är jättekul att renovera och fixa, annars hade vi aldrig orkat, säger Gunilla Ek.

Nedervåningen i huset går i neutrala toner och har färgglada detaljer. Slipade trägolv följer en var man går och även taken är vackra med sina ljusa brädor.

- Vi har plockat fram mycket av det gamla som låg gömt under korkmattor och bakom tapeter. Det är så otroligt fint med slitna golv.


Utsikt från toa
Det rum som numera är badrum var tidigare två mindre rum. I dag är det ett modernt våtutrymme med stora fönster och en dörr som leder ut till altanen.

- Här kan man smita ut och njuta av kvällsluften efter en varm dusch. Ljusinsläppet gör att rummet känns stort och luftigt. Bor man på landet ska man inte vara rädd för att ha fönster i badrummet, säger Gunilla Ek.

Övervåningen är färgglad med sina ockergula väggar och röda dörrar och fönster. En lika röd soffa inbjuder till mysiga stunder och mitt i rummet står en maffig köksö. Det finns kök på båda våningsplan.

- Vi renoverade en våning i taget, så det var väldigt smidigt med två kök. Här uppe bor barnen när de kommer på besök, de tycker nog att det är skönt att ha det lite avskilt.


Framtid i Fide
Paret har inte följt någon stilmässig plan när de renoverat utan låtit stilen växa fram. En tanke har de dock haft med sig under hela renoveringstiden, och det är att de ska kunna bo här året runt och även permanent. Just nu bor de i Visby, men spenderar så mycket tid de kan i Fide.

- Vi planerar att flytta hit på heltid när vi pensionerar oss. Vi har alltid känt oss mer hemma här, säger Gunilla Ek.

Hon berättar att det känns oerhört skönt att ha renoverat alla rum i huset, men att de inte är riktigt klara ännu.

- Färdig blir man aldrig om man tycker att det är så roligt som vi gör, men jag känner ett annat lugn nu. Förut kunde jag inte sitta inne och njuta utan att se allt som ännu behövde göras. Det kan jag nu.

Nästa projekt för Gunilla och Anders Ek blir alla uthusen som finns på gården. Där planerar de fler sovplatser.

- Vi får se när vi tar tag i det. Just nu njuter jag av att kunna påta i trädgården och vara utomhus, det har inte blivit så mycket tid till det förrän nu.

MIX. Den mörka byrån och de färgglada kuddarna skapar liv i det ljusa vardagsrummet.
MIX. Den mörka byrån och de färgglada kuddarna skapar liv i det ljusa vardagsrummet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!