De formklippta buskarna är ingenting man förväntar sig se i svenska villakvarter eller radhustäppor - möjligtvis då en och annan bollformad buxbom.
Men formklippta buskar är ingenting som bara är adeln förunnad. Vill man köpa färdigt måste man visserligen räkna med att betala en rejäl slant för en idegranskanin, men har man tålamod och flinka fingrar så kan formklippandet bli en rolig och billig hobby med stora möjligheter och vackra resultat.
Vilka kan man formklippa?
Det är inte alla buskar som passar bra att formklippas. Vanligast är att använda sig av städsegröna buskar eftersom de är vackra året runt, men det går också bra att formklippa de flesta lövfällande buskar. Grundprincipen är att ju mer detaljerade man vill att klippningen ska vara, desto viktigare är det att busken har god förmåga att bryta nya skott vid beskärning och formklippning. Buxbom, idegran och vintergrön liguster är exempel på lättformade buskar.
Tänk ut formen
Om du börjar med en ung, nyinköpt buske ska du först klippa den tänkta formen i grova drag redan från början. Därefter klipper du en tredjedel av nytillväxten varje år för att göra busken så tät som möjligt. Använder du en gammal buske av större format klipper du den grova formen något mindre än tänkt, för att ge busken chans till tät förgrening.
Det finns många knep att använda sig av om man inte vill klippa på fri hand. Med hönsnät, ståltråd eller armeringsjärn kan man skapa former kring busken som visar exakt var klippningen ska ske. Årets stora klippning kan gärna göras strax före midsommar - resten av säsongen går det bra att småklippa då och då.
Gammal blir ny
Formklippning är också ett mycket bra alternativ till att helt såga ner gamla fula träd och buskar. Granar som blivit fula nedtill kan stammas upp och klippas i flera etage. Thujor med bruna partier kan putsas till nya, fantasifulla former. Risiga forsythior kan få nytt liv i valfri form genom hård beskärning och den gamla berberishäcken kan få nytt liv med en oregelbunden vågsilhuett istället för att grävas upp.