Smart Grid Gotland letar efter lösningar för att få in mer vindkraft i elnätet, få kunderna mer aktiva i sin energiförbrukning och höja elkvaliteten. En del i pusslet handlar om att det dagens elnät inte är anpassat till att kunderna själva har elproduktion, som solcellsanläggningar. Det gör att elnätet i stort påverkas och ger en försämrad elkvalitet.
Färre blinkningar i lamporna
Därför har projektet nu byggt en solcellsanläggning som simulerar att två kunder skulle ha monterat upp solceller på ett ladugårdstak respektive ett vanligt villatak.
– Det ger oss möjlighet att testa vilka problem vi får och hur anläggningarna påverkar elnätet, säger Malin Andersson, kommunikatör för Smart Grid Gotland.
I dag sjösätts anläggningen som första konkreta åtgärd i projektet mot bättre elkvalitet, vilket innebär färre strömavbrott och färre spänningsfall.
– Kunderna ska få elen levererad till sig utan att de märker att det är något fel på den, säger Malin Andersson.
Tester för billigare elräkning
Första november kommer även 800 elkunder att involveras. De ska då övervaka sin energianvändning och anpassa den till elpriset. Exempelvis kan varmvattenberedaren slås på automatiskt när det finns god tillgång på el från vindkraft och slås av när elpriset stiger.
Smart Grid Gotland pågår fram till december 2015 och syftet är att utveckla ett av världens smartaste elnät. Bakom projektet står Geab, Vattenfall, ABB, Svenska Kraftnät, Schneider Electric och Kungliga tekniska högskolan.
Resultaten ska användas till att uppgradera elnät även på andra håll.