Funktionellt, modernt och i blickfånget

Janica Sörestedt formligen strålar när hon pratar om sitt hus. I tre och en halv månad bodde hela familjen ovanpå garaget medan huset byggdes ut och renoverades.- Vi är jättenöjda! Det känns så lyxigt, det blev som vi ville ha det, säger Janica Sörestedt.

Janica vill inte ha en fönsterkarm av mosaik. Karmen är istället målad för att se ut som trä.

Janica vill inte ha en fönsterkarm av mosaik. Karmen är istället målad för att se ut som trä.

Foto: Mona Staflin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-03-05 09:59

Februari är snart till ända och om några dagar kommer byggjobbarna för att lägga sista handen på arbetet. Några mindre skador där färgen skavdes av under arbetet och någon fönsterbräda som inte blev riktig färdigmålad ska fixas till. Men i övrigt är huset klart.

- Jag har just tagit bort plasten för fönstren så nu kommer det in dagsljus också, säger Janica.

Lagom till Lucia flyttade Janica, maken Göran Skoghage och sonen Emil, 3 år, in i huset efter att ha bott i ett rum ovanpå garaget i tre och en halv månad. Huset har gått igenom stora förändringar under tiden. Jordvärme har installerats, huset har byggts ut och blivit ungefär dubbelt så stort och planlösningen har ändrats en hel del.

Våga vägra ek
Trappan, som tidigare var undangömd i ett trapphus, har nu fått hedersplats mitt i huset.

- Den gamla trappan knarrade som sjutton. När jag flyttade hit från en lägenhet, var jag så glad över att plötsligt ha en trappa. Du vet, jag har ett hus och till och med en trappa! Men den var verkligen hemsk, säger Janica och skrattar.

Den gamla trappan var U-formad och placerad alldeles till höger om ytterdörren. Trapphuset  gick ända upp till nocken och tog därför mycket plats av övervåningen.

- Plötsligt fick vi plats med ett badrum på övervåningen. Det var arkitektens förslag, det hade jag aldrig tänkt på själv.

Från entrén och hallen är trappan det första man ser. Intill trappan har köket fått mer plats. Där toaletten med dusch en gång fanns står nu köksbordet. En del av det gamla badrummet har gjorts om till kallskafferi.
Valet av trappa gick väldigt fort. En kväll fick de en broschyr i handen och var tvungna att göra ett val till nästa dag. Det blev en ljust laserad furutrappa med metallspjälor.

- Vi ville ha något funktionellt och lite modernt. Allt är ju ek idag, trappor, matbord och hatthyllor. Jag är inne i en våga vägra ek-period, just nu, säger Janica.

Något mjuk
Janica påpekar att furun trots allt är lite mjuk och att det lätt blir märken. På det första trappsteget finns ett bitmärke efter en mycket arg Emil.

- Men huset ska ju användas, det är inget museum, säger Janica.

Hon berättar också att de funderar på att lägga på halvmånar på trappstegen av samma material som hallmattor. Stegen är lite hala och Emil är inte så van att gå i trappor.
Totalentreprenad
När Janica och Göran började tänka större hus letade de först efter något annat. Men till slut insåg de att av alla ställen de tittat på, tyckte de bäst om det hus de redan hade. De valde att lägga pengarna på att bygga om istället och anlitade en firma som tog på sig hela projektet. Slutnotan har inte kommit än men någonstans mellan 1,2 och 1,3 miljoner kommer kalaset att kosta.

- Hade vi köpt något annat hade det förmodligen kostat cirka två miljoner, därför tyckte vi att vi kunde unna oss det här, säger Janica.

Tidigt sommaren 2007 började man gräva för jordvärme och i juni göts plattan för utbyggnaden. Till Lucia kunde familjen flytta in.

- Hade vi gjort jobbet själva så hade vi hållit på än.

Hos en färghandel fick de hjälp att välja färger och tapeter till hela huset. Tre gånger var de där och varje gång fick de ett antal förslag att ta ställning till.

- Vi hade en regel. Det vi gillade sa vi jag till direkt och ville inte se de andra sjutton alternativen. Efter tre besök var vi färdiga. Vi var tvungna att ta en bit i taget, man kan inte bestämma allt på en gång. Badrummet var svårast. Det kan man inte bara tapetsera om.

Planlösningen med ny trappa och två nya badrum är Janica arkitekten tacksam för. Eftersom huset är i tre plan var det ganska givet hur trappan skulle se ut, förklarar Janica.

Från entréplan med kök och vardagsrum leder en rak trappa ner ett halvt våningsplan till en smal korridorhall med köksentré. Där finns ett stort badrum med steamer och badkar, en rymlig tvättstuga och ett arbetsrum där den gamla putsade ytterväggen finns kvar.

- Det var snickarnas förslag att behålla ytterväggen. Vi sa nej först, men sen gick vi där och tittade och så… Ja, varför inte?
Vardagslyx
Från entréplan till övervåningen svänger trappan i ett L. Där finns idag två barnrum, Janicas och Görans sovrum, en stor möblerbar hall och badrum med dusch. Emil har lagt beslag på båda barnrummen, ett till sovrum och ett till lekrum, men i slutet av mars väntas ett småsyskon som ska få det ena.
Emils flygplan i lekrummet

- Förut hade han bara ett litet krypin i vårat sovrum och var i vardagsrummet och lekte jämt. Nu försvinner han ofta upp och leker själv.

Övervåningen har inte bara blivit större. I hallen, föräldrarnas sovrum och i badrummet har stora takfönster satts in som släpper in dagsljuset.

Janica pratar mycket om känslan av lyx. Steamern i badrummet är Görans favorit.

- Jag ska ha ett bibliotek i vardagsrummet, det är mitt lyx.

Men även tvättstugan känns lyxig, tidigare stod tvättmaskinen i källaren på ett smutsigt betonggolv.
Funktion, finess och småbarnsval
Som småbarnsförälder står man inför en del, ibland trista, val. Vissa detaljer hade sett annorlunda ut om Janica och Göran inte tänkt på barnen. Badkaret är av standardtyp, inte för djupt och med relativt breda kanter så att man kan sitta på kanten när barnen badar.

- Vi fick välja lite mellan funktion och finess. Man kan ju inte springa omkring och ropa akta! hela tiden.

Vid matplatsen i köket hade Janica och Göran föreställt sig en mur istället för räcke. Men med småbarn insåg de snart att det skulle vara för farligt om de klättrade upp och ramlade ner i trappan.

- Sen funderade vi på ett räcke i smide, men till slut kände vi att det var helt rätt att räcket skulle vara lika som i resten av trappan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!