Det är ljust och luftigt. Solen strömmar in genom fönstren mot trädgården.
Ett modernt lantkök, vågar jag mig till att kalla det. Mycket trä, men inga krusiduller.
- Andemeningen är att behålla ursprunget. Jag tycker att man ska ta vara på det man har, lite återvinningstänk helt enkelt, säger Susanne.
Susanne Liljenberg är en av grundarna till butikskedjan Granit. Och mycket av hennes inredningstankar känns igen därifrån. I dag är hon en av ägarna till Strykjärnet crêperie och logi i Visby.
Under våren flyttade hon tillsammans med make och tre barn in i funkisvillan efter en totalrenovering.
- Vi ville ha ett ”ekokök”. Ek, plywood och hönsnät ville vi ha, säger Susanne.
De hade en idé, ville ha en ruff och rustik känsla. Inte finslipat och polerat.
Mannen med tumstock och brytjärn, som tagit sig an renoveringen, är Tommy Kedja. Han skrattar när han berättar om Susannes tokiga men bestämda idéer.
- Fönsterfodren ville Susanne ha ohyvlade och sågade rakt, istället för girade 45 grader som är normalt. Det kan jag inte gå med på, tänkte jag först, jag kommer att få dåligt rykte.
Men Susanne bryr sig inte om vad man kan och inte kan göra.
- Det är som när man bygger Granitbutikerna. Snickarna säger att så gör man inte, men det spelar ingen roll. Man måste våga tänja på gränserna, säger hon.
Så hon fick som hon ville.
Köksgolvet bröts upp och fram togs det ursprungliga brädgolvet som lagades lite. Samma sak med taket. De grova takbjälkarna visade sig vara fejkade och togs bort. På order från Susanne skulle alla skarvar, skruvar och spikar lämnas synliga.
- På kafferasterna skojade vi om att Susanne är lite tokig! säger Tommy och skrattar.
Men efteråt medger han nöjt att resultatet blev riktigt bra.
- Du är inte kunnig inom bygg, och därför kommer du med en massa smarta idéer!
I målningsarbetet har Susanne fått stor hjälp av sin bror. Golvet har de vitlutat och oljat. Oljan gör golvet tåligare mot fläckar än om det såpas, tipsar Susanne.
Väggarna och taket har målats råvitt. Andra ytor, som skåpluckor, har vitlaserats och sedan målats med matt lack som gör ytan tåligare.
Köksskåpen är ett hopkok av gammalt och nytt. Luckorna av tjock plywood är nytillverkade men stommarna är kvar sedan tidigare. Kastrullskåpet och ett överskåp har fått ”fönster” av hönsnät.
- Det är så lätt att bara blåsa ut hela köket och bygga nytt. Vi köper allt begagnat, för det är så kul. Dessutom sparar man en massa pengar på att behålla stommarna som man till exempel kan köpa en ny spis för, säger Susanne.
Text och foto: Mona Staflin