GAMMELGARN: Hemma hos arkitekten

Intill Sjaustruvägen i Gammelgarn ligger ett modernt hus vid ett fält med enebuskar. När arkitekten Martina Eriksson ritade familjens drömhus lät hon sig inspireras av Östergarnslandets ladugårdar, kyrktorn och fiskebodar.

Vinterkök. Inomhusköket, av Lars Lidman i Gothem, är relativt litet men funktionellt. Den öppna planlösningen tillsammans med vardagsrummet gör att köket inte upplevs som trångt. Skåpet till höger har tillverkats av Roma specialsnickeri.

Vinterkök. Inomhusköket, av Lars Lidman i Gothem, är relativt litet men funktionellt. Den öppna planlösningen tillsammans med vardagsrummet gör att köket inte upplevs som trångt. Skåpet till höger har tillverkats av Roma specialsnickeri.

Foto: Mona Staflin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2012-01-11 04:00

I dag läggs mycket fokus på havsutsikt och på stora kök och badrum, tycker Martina Eriksson.

- Det kan vara en kvalitet att inte ha ett jättestort hus med mycket ytor som står tomma hela dagen.

För henne och maken Michael Hindrika är platsen det viktigaste. Innan de byggde huset bodde de i husvagn på tomten. Under den tiden lärde känna träd och buskar och trampade upp stigar, något de sedan vävde in när de ritade och placerade sitt hus på tomten.

Det hörs tydligt att hon kommer från Dalarna, men hon och maken bor och arbetar numer dels i Stockholm och dels på Gotland.


Älskade Östergarnslandet
Under många år hyrde de på olika ställen över hela ön och olika tider på året, samtidigt som de letade efter ett eget hus att förälska sig i. Men de hittade inte det rätta huset. Däremot kom de snart fram till var de ville bo: på Östergarnslandet. Ljuset, landskapet och människorna drog dem till sig.

De hade ingen brådska att bygga sitt hus. De trivdes bra att leva nära naturen och ville inte bygga bort de guldkorn som de fick på köpet under de fem år de bodde i husvagnen, sommar som vinter. Av utrymmesskäl blev det nödvändigt att göra mycket utomhus, som att duscha och diska och med tiden lärde de sig att älska livet utomhus.

- Vi gjorde en temporär utedusch i en dunge med vildrosor. Det blev en sådan lyx att stå där ute i den varma kvällssolen bland doftande rosor och ta en dusch efter att man varit på stranden, säger Martina Eriksson.

- Ganska mycket kan man förlägga utomhus, bara man har ett vindskydd eller tak. Det kan bli en kvalitet, inte bara ett nödvändigt ont. Det gör också att man kan bygga billigare, inomhusyta kostar mer.

När huset tog form fick det som av nöden tidigare gjorts utomhus följa med till det nya huset. I dag är det dock inte vildrosor som omgärdar utomhusduschen utan en väl insynsskyddad gård.

Det har länge varit en trend att hus ska har stora ytor och öppen planlösning. Martina Eriksson tycker att det ofta är onödigt många kvadratmeter står tomma när familjen är borta hela dagen. Genom att flytta så mycket som möjligt utomhus sparar man uppvärmningskostnader och minskar städningen utan att hemmet känns trångt.

Badrummet upplevs som stort men på bara 16 kvadratmeter ryms toalett, bad, tvättstuga och husets teknikcentral. Teknik och tvätt döljs bakom skåpluckor. Toalett och handfat finns i ingången till badrummet. Det är lika märkligt som det låter, men genomtänkt och sparar utrymme. Med skjutdörrar kan man stänga det lilla toabåset om sig om man inte vill bli störd.

Badkaret är stort av mattsvart mosaik och försänkt i golvet. Från badet kan man se ut till innergården där utomhusduschen står. Uterummet med inspiration från japansk yasuragi har en grusad gård omgärdad av en putsad mur.

Köket är förhållandevis litet men utanför verandadörren finns ett stort utomhuskök. Där finns grill, diskbänk och gott om förvaring för porslin och källsortering som tål vinterkyla. På sommaren är det ofta fler till middagen och ute finns därför gott om sittplats och extra "sommarporslin" i skåpen. Men utomhusköket används hela året. Att rensa fisk och grönsaker ute innebär mindre smuts och städning inne. Den skrymmande källsorteringen placeras också med fördel utomhus.


Landskapet inspirerade
Platsen de valde för huset ligger inom gångavstånd från havet, men skyddat från vinden intill en trädunge. Omgivningarna har satt avtryck på husets utformning och färgskala. Den långsmala huskroppen är lånad av de mindre ladugårdar som är typiska för Östergarnslandet. En smal byggnad släpper in ljuset ända in till husets kärna.

Från entrén skymtar Gammelgarns kyrka bortanför enefältet. De gotländska kyrkorna har också varit en inspirationskälla.

- Jag tycker att det är fascinerande att gå in i en byggnad där man känner en rörelse uppåt.

Grynge fiskeläge har bidragit till utformningen dels när det gäller färgskalan, mörkt tjärade trätak och ljust putsade fasader, dels formen på huset.

- Det är en färgskala som är väldigt vacker mot naturen. Det är samma färger som den mörka släken på ljusa klapperstenstränder.

Fiskeläget är byggt som ett kryss vilket ger läplatser i varje väderstreck. Husets kryss är dock inte symmetriskt utan mer som ett kors.


Varje hus är unikt
Martina Eriksson vill att varje hus hon ritar ska vara unikt. Hon plockar gärna inspiration från äldre arkitektur och tycker att Gotland har en rik byggnadstradition att relatera till, jämfört med i många andra delar av landet. Samtidigt tycker hon inte att det är så intressant att följa byggnadsstilar när hon ritar sina hus. Men för att en kultur ska leva vidare måste nya värden, nya sätt att leva på, ny teknik och nya material, få sätta avtryck.

- Det viktiga är att huset passar i sin omgivning, att det är väl genomfört oavsett vilken stil det är och att det inte är en efterapning utan noga genomtänkt.

Så man känner inte igen ett av dina hus på stilen?

- Nej, jag tror att jag ritar ganska olika hus. Jag har bland annat ritat ett annat hus här i Gammelgarn som är mer traditionellt med sadeltak och putsad fasad. Och när jag ritar hus för Stockholms skärgård då är det naturen där, med skär och kala klippor, som ger avtryck i byggnaderna.

Martina Eriksson driver arkitektfirman m.arkitektur sedan 2003.
Hon har bland annat ritat villor på Gotland, i Stockholmsregionen och i Dalarna. På Gotland återfinns hennes hus bland annat på Sudret, i Visby, på Furillen, i Valleviken och i Katthammarsvik. Mer information: m-arkitektur.se/

I sitt arbete samarbetar hon ofta med lokala formgivare och hantverkare. I huset i Sjaustru återfinns bland annat skänk och klädhängarmöbel i trä tillverkade av JLM design i Kräklingbo, matta i ull av Barbro Lomakka i Visby, betongbord från Skulpturfabriken i Boge, vitrinskåp och garderober av Roma specialsnickeri, kök av Lars Lindman i Gothem och klocka och ljusarmaturer av Tove Adman i Östergarn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!