Goda råd kan locka tonåringen till trädgården
Odling är bara mossigt. Eller kan det var något även för tonåringar, de omvittnat svårmotiverade halvvuxna barnen, snart vuxna?– Definitivt, vägen till hjärtat går ofta genom magen. Visa dem att grönsakerna kan användas till en och annan god middag, säger Ann-Catrub Thor, rådgivare vid Riksförbundet Svensk Trädgård.
Erik, 13 år, är intresserad av odling, numera i mormors trädgård. - Det ska se snyggt ut och gärna bli något gott att äta, säger han och lastar de tunga jordpåsarna från handelsträdgården.
Foto: Ylva Åkesson
- Intresset för trädgårdsarbete är numera enormt stort, både hos unga och gamla. Många samlas framför "Trädgårdsfredag" när arbetsveckan är slut, berättar Ann-Catrin Thor, som odlat grönsaker i 20 år och dessutom har följt ett och annat intresserat barn.
Hon pekar på att det har talats och skrivits en del om vad man kan göra med de minsta, i grönsaksodlingar och kolonilotter. Däremot är det många som inte vet hur man får med sig de lite äldre, mer svårflörtade.
- Principen är densamma: snabb feedback och enkla uppgifter, som minskar risken för ett misslyckande. Om man har tur kan man ge sina barn ett livslångt intresse för det som växer. En tumregel är att det inte får gå för långsamt, så att barnen glömmer vad de stoppat i jorden.
Ju bättre det går inledningsvis, desto roligare är det att fortsätta. Om mödan resulterar i något gott att äta, som man kan bjuda familjen på, så är det bara att gratulera.
Några säkra kort
Ann-Catrin Thor tipsar om några säkra sorter - tomat, physalis, rädisa, morötter, sallad och spenat.
Så här års handlar det om att köpa färdiga plantor - det är för sent att så.
- Det finns många tomatsorter att välja på. Enklast är busktomat, som blir lång och gänglig. Plantor, där det krävs att man nyper av små skott, är mer svårhanterliga.
Både physalis och tomater trivs bra i trädgården, eller i krukor på balkongen - helst mot en skyddad vägg. Solen är viktig, framför allt ljuset, men även värmen.
Busktomat kan behöva stödjas med en pinne, och ett vanligt fel inledningsvis, är att växten har en för liten kruka.
- En hink på tio liter med små hål i botten för avrinning, kan vara en enkel och lämplig miljö, förklarar Ann-Catrin Thor.
Flera skördar
Om man är beredd att betala, så finns det många fina krukor i exempelvis fiberbetong, lera och plast.
För den som har ett litet land så kan spenat, sallad, rädisor och morötter vara värt ett försök. Spenat och rädisa ger skörd flera gånger per säsong.
Den som vill odla på friland kan använda sig av en så kallad pallkrage - bottenlös odlingslåda på ungefär en gånger en meter. Med fiberduk eller tidningar i botten minimeras risken att ogräs växer upp underifrån. Det kan vara svårt att hitta pallkragar, fast om man är händig är det lätt att sätta ihop några på egen hand. Tänk på att det är mat som odlas, och att träet därför inte bör vara impregnerat.
Jord kan vara en hel vetenskap, ju dyrare desto bättre.
- Man betalar för näringen, i annat fall får man bara torvmull, enligt Ann-Catrin Thor.
Hon önskar att det gick att köpa kompost i jordsäckar, som i trädgårdsproffsens England.
Vissa handelsträdgårdar kan ge goda råd, speciellt om man gör ett besök tidigt en vardag. Sedan är det viktigt att tänka på att en lyckad odling kräver lagom mycket vatten, samt en del extra näring.
Gödsla lagom
- Jordens egen näring räcker inte, om man vill ha en god skörd under hela säsongen. Gödsel eller flytande gödningsmedel ska tillsättas kontinuerligt, för att främja tillväxten.
Om en tomat får för lite näring, så blir den blek, tanig och gulgrön.
För den som har toleranta grannar är hönsgödsel en utmärkt lösning. Flytande gödning kan vara enkel att hantera för en nybörjare.
Så hur ska man rensa, när man exempelvis sått sallad eller rädisa? De första gröna bladen, som sticker upp, kan vara förvillande lika.
- Det är viktigt att markera raden, så att man vet var, och inte minst vad, man har sått. Ett enkelt sätt är att ta bort allt som växer vid sidan om, och spara en rät rad, förtydligar Ann-Catrin Thor.
Sedan väntar man till andra omgången blad, som kommer efter hjärtbladen. De har mer karaktär och är betydligt lättare att känna igen. En viktig sak att tänka på,är att det kan vara svårt att resa bort när solen är som starkast - i semestertider. Några soliga dagar kan ödelägga veckor av hårt arbete.
- Odlingarna måste få vatten när man är borta, speciellt nya plantor som kommit upp. Det kan vara en ingång till nära vänskap, att dela omsorgen om trädgården med närmaste granne när man åker bort.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!