Gödsla ekologiskt hemma

Du måste inte vara ekologisk odlare för att använda dig av ekologiskt gödsel. För även en ekologisk trädgård behöver extra näring.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2011-04-14 12:43

På marknaden finns en uppsjö av olika gödslingspreparat som innehåller det en trädgårdsodling eller gräsmatta behöver, på konstgjord väg. Vill du hellre hålla dig till ekologiska medel så finns här en del bra tips på hur du kan tillföra din trädgård näring.


Egen kompost
Att ha en egen kompost är ett sätt att få till en näringsrik jord som du sedan blandar med den gamla i rabatterna. Men det är inte helt lätt att få till rätt balans så att den nya jorden inte blir för rik eller för fattig på näring. Ren matkompost innehåller jättemycket näring, medan trädgårdskomposten med enbart trädgårdsavfall ofta blir för fattig. En blandning av de båda är en fin medelväg.

Exempel på andra naturliga saker att gödsla med förutom kompost är bland annat gräsklipp, stallgödsel, urin, stenmjöl, nässelvatten och algomin. Eller så kan man så grödor som binder näring från luften eller marken, slå dem, och sedan låta jorden ta hand om dem tills nästa år då alla godheter finns tillgängliga för nästa växt. Det kallas att gröngödsla.


Odla mer näring
Gröngödsla gör du på kala ställen i trädgården genom att så i frön av gröngödslingsväxter. Exempel på sådana är baljväxter som fixerar luftens kväve, och växter som lupin, blålusern och sötväppling som med sina djupgående rotsystem kan hämta upp mineralämnen från djupare jordlager, och i sin tur binda näringen i sin egen växtmassa. Du sköter om gröngödslingsväxterna på samma sätt som vanliga växter. När den vuxit sig stor fast ännu inte satt frö, slår du den och låter den ligga kvar för att till nästa år ha gett jorden finfin näring.

De här växterna kan man arbeta med på lite olika sätt. Antingen sår du direkt efter en tidigt skördad kultur som till exempel lök. Gröngödslingsväxterna agerar då fånggröda och binder de näringsämnen som annars skulle ha regnat bort.

Du kan så på våren för att slå på hösten, eller så kan du så före en sen kultur som till exempel salladskål.

Källa: Odlaren, Allt om trädgård

Text: Paula Zielinski paula.zielinski@gotlandsmedia.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!