Högskolan på Gotland är en av fyra noder i det nationella Nätverket för vindbruk som arbetar för en ökad utbyggnad av vindkraft.
- Syftet med nätverket som bildats på uppdrag av regeringen är att sprida kunskap och information om vindkraft och stödja regionala initiativ av nationell betydelse. Högskolan på Gotland svarar för utbildnings- och kompetensfrågor genom Centrum för vindbruk, berättar Liselott Aldén, universitetsadjunkt i energiteknik vid Högskolan på Gotland.
I dag onsdag pågår ett seminarium om vindkraftens miljöpåverkan på Högskolan på Gotland med ett 50-tal deltagare från hela landet. I morgon torsdag avslutas seminariet med en exkursion till Näsudden.
Högskolan på Gotland svarar även för kunskapsdatabasen www.cvi.se. Databasen innehåller forskningsrapporter, utredningar och andra kunskapssammanställningar om vindkraft. För urvalet av publikationer svarar lärare på högskolans avdelning för vindkraft.
- Målsättningen är att ligga i framkant när det gäller kunskap om vindkraft, förklarar Liselott Aldén.
Gotland tidigt ute
Gotland hade i augusti i år 157 vindkraftverk med en sammanlagd effekt på 113,2 megawatt Det är mer än tre gånger så många vindkraftverk som Malmö som kommer på andra plats med 49 vindkraftverk. Men i installerad effekt ligger Malmö inte ens en megawatt under Gotland. Gotland var tidigt ute med vindkraft och har därför många relativt små vindkraftverk. Detta blir än tydligare om man ser på vindkraften per län i stället för kommun. Här kommer Gotland på tredje plats i antal vindkraftverk men först på sjunde plats i installerad effekt. Halland, Jämtland, Västerbotten och Dalarna har alla färre vindkraftverk än Gotland men högre installerad effekt. Och utbyggnaden av vindkraften går nu snabbt runt om i landet, inte minst i Norrland.
På tredje plats bland kommunerna i Energimyndighetens lista från augusti i år finns Strömsunds kommun. I fjol fanns Strömsund inte alls fanns med på 20 i topp-listan. Men sedan dess har landets största landbaserade vindkraftspark med 48 verk på tillsammans 95 MW tagits i bruk i kommunen.
Ny kabel
På Gotland har en fortsatt storskalig utbyggnad av vindkraften begränsats av kapaciteten på elkabeln mellan Gotland och fastlandet. Glädjen var därför stor när det under fjolårets Almedalsvecka offentliggjordes att statliga Svenska kraftnät skall svara för en ny kabel till en kostnad på mellan två och tre miljarder. Med den nya kabeln som skall vara klar 2015 kan Gotland exportera mer av den el som vindkraftverken producerar.
- En historisk dag för Gotland, kommenterade kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius och kommunalrådskollegan Lars Thomsson förutspådde detta kommer att led till den största investeringsvågen någonsin på Gotland.
- Men som framgått av den senaste tidens nyhetsrapportering hotas nu en del av den gotländska vindkraftsatsningen av försvarsmaktens krav på stora stoppområden runt flygplatser och radarstationer. På Gotland berörs bland annat de planerade vindkraftverken i Martebo och utbyggnaden på Mästermyr kan komma att begränsas.
- Detta med försvarsmakten står inte på dagordningen för dagens konferens men kommer säkert att tas upp under aktuella frågor, säger Liselott Aldén vid Högskolan på Gotland.
Och hos Svenska kraftnät meddelar Maria Jäderberg, enhetschef för press och kommunikation, att förprojekteringen av den nya Gotlandskabeln fortgår som planerat.
Gotland ledande på vindkraft
Gotland är särskilt lämpat för att utnyttja vind som kraftkälla. Men Gotland har även en ledande roll när det gäller kunskap om vindkraft.
Foto: Söderlund Tommy
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!