Håll lågan lagom brinnande

Bränder är något man inte gärna tänker på under julstressen, men tyvärr är risken för bränder något man inte kan påminna nog mycket om.– Det man verkligen kan vinna på är att tänka: om det börjar brinna vad gör jag då? säger Jonatan Ahdrian, brandmästare på Gotland.

Fyrverkerier är alltid en säkerhetsrisk, både för folk och  egendom.

Fyrverkerier är alltid en säkerhetsrisk, både för folk och egendom.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2012-12-23 10:49

Råden är desamma som alltid. Men trots att vi hört det så många gånger så är många av oss dåliga på att leva som vi lär. Bytte du till exempel batterier i brandvarnarna till första advent? Varenda unge får lära sig av apan Flammy att det är så man gör.

– Man brukar säga att första advent är brandvarnartestarhelg. Jag tror att det är bra att mata in det, säger Jonatan Ahdrian.

Han påpekar att barnen ofta är bättre på att handla efter de inlärda reglerna, att ta sin kompis och gå ut när larmet går och samlas där man fått instruktion om. Vi vuxna vill ofta klä på oss, ta med datorn, eller vad det nu är man tror att man inte kan vara utan.

Jonatan Ahdrian påpekar flera gånger att det är bra att prata hemma i familjen om vad man ska göra om det verkligen börjar brinna. Hur tar man sig ut från övervåningen? Vart ska man samlas och så vidare?

Det är inte alltid bäst att bara springa ut i panik om det slår lågor från en kastrull eller en gardin tagit eld. Kan man släcka själv så är det inget fel, men man måste veta när det är dags att ge upp och lämna huset.

– Ge dig inte på något som du inte klarar av! En julgran brinner till exempel så fort att du inte hinner med att släcka, säger Jonatan Ahdrian.

Just i juletid är levande ljus i adventsljusstakar en ökad brandrisk. Idag är det den fjärde advent och då har ljusen i regel brunnit ner rejält. Undvik mossa och annat som kan börja brinna om ljusen brinner ner, pynta hellre med stenar eller liknande.

Undvik också att placera levande ljus nära gardiner, julgranar eller annat brandfarligt.

När det gäller julgranar finns det flera saker att tänka på. Se till att granen alltid har vatten, en torr gran kan se grön och fin ut men kan bli övertänd på några sekunder om av en ljuslåga eller gnistor från ett tomtebloss.

– När man tar in granen ska man göra ett nytt snitt så att den verkligen kan suga upp vattnet, säger Jonatan Ahdrian och förklarar att granen blöder kåda när den fälls vilket täpper till och hindrar granen från att ta upp vattnet.

Hur ser det ut hemma hos dig som är brandmästare? Har du extra mycket brandskydd hemma?

– Vi har nog inte pratat så mycket som man borde om vad man ska göra om det börjar brinna, just det som jag nu sagt till dig att man ska göra. Men jag brandvarnare på varje våning och släckare. På övervåningen har jag en utrymningsstege som man hänger från fönstret och ett utrymningsbart takfönster. Lite klokare har man nog blivit med åren, säger Jonatan Ahdrian.

Fler tips och råd på hur du undviker bränder hittar du här, samt via länkarna här intill.

Länkar

Region Gotland: http://www.gotland.se/imcms/42755

Myndigheten för samhällsbyggnad och beredskap, MSB: http://dinsakerhet.se/

Branskyddsföreningen: http://www.brandskyddsforeningen.se/i-hemmet/jul

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!