Helgjuten ljuspunkt

– Kristallkronan kan du lika gärna ha i ett modern hem som i ett gammalt, säger gelbgjutaren Aase Dahlström-Jansson.Europas enda kvinnliga gelbgjutare borde veta vad hon talar om.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-11-21 15:26

 Tillsammans med sin man Björn driver Aaase Dahlström-Jansson sedan 25 år tillbaka butiken Ljuspunkten och Dahlströms gjuteri i Visby. Hennes far Jac Dahlström startade verksamheten för 60 år sedan. I dag är hon den enda kvinnan i Europa som ägnar sig åt det gamla traditionstyngda hantverket.

– Redan som liten jobbade jag med pappa och har lärt mig allt från grunden. Egentligen ville jag jobba med gamla möbler, men tänkte om senare, säger Aase Dahlström-Jansson.

Tur var nog det. Intresset för hantverksmässiga ljusstakar och ljuskronor är stort just nu. Och det är inte bara gamla damer i hatt som tittar in i den lilla butiken på Sankt Hansgatan. I dag är det lika vanligt med yngre köpare.

– Förr sparade ungdomarna och tyckte inte riktigt att de hade råd. Men i dag är det annorlunda. Har de gett sig attan på att de ska ha något så köper de det också, säger Aase Dahlström-Jansson.

Många bestämmer sig faktiskt i samma ögonblick som de bländas av den hänförande ljuskronan. Och nu för tiden är det inte bara bara otympliga kristallkronor i gustaviansk stil som säljer. På Ljuspunkten finns gott om föremål i modernare och lättare former.


Den sjuarmade bronsljusstaken Skeppet är en av Aases personliga favoriter. Den 13 kg tunga pjäsen tar tre veckor att tillverka och går loss på 16 000 kronor.

– Sätt den på ett bord i ett öppet rum och det blir jättefint, säger hon.

Trots att affärerna går bra just nu berättar hon att gotlänningarna kan vara knepiga kunder.

– Fastlänningarna vill ha kvalitet och är beredda att betala för det. Gotlänningarna däremot, de vill också ha kvalitet, men är inte beredda att betala. Då går de hellre till Rusta.

Förutom egen formgivning, tillverkning och försäljning renoverar också Dahlströms ljusstakar och ljuskronor. Oftast gamla värdefulla föremål tillhörande kyrkor, men det är heller inte ovanligt att paret får snygga till en tung kristallkrona som åkt i golvet under en vild fest.

De gnistrande kristallprismorna av glas är handslipade och hämtas oftast från Turkiet eller Tjeckien. Kristallkronor har tillverkats sedan 1500-talet och ursprungligen smyckades de faktiskt inte med glas, utan mineralen bergskristall. Det är också därifrån namnet kommer, inte från kristallglas som man lätt kan tro.

johan.eriksson@gotlandsallehanda.se

0498-20 25 80

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!