Helt uppåt väggarna skadligt

Ökat resande till varma och exotiska länder har åter fört vägglusen in i våra svenska hem. De halva centimetern små krypen lägger upp till fem ägg om dagen och det gäller att ta itu med problemet i tid.

En vuxen vägglus blir 4-5 mm lång och 3 mm bred.

En vuxen vägglus blir 4-5 mm lång och 3 mm bred.

Foto: Håvard Øyrehagen / Folkehelseinstituttet

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-09-29 04:00

Har du hört uttrycket "dont let the bedbugs bite"? Bedbug är vägglus på ren svenska och har du väl fått in lössen i hemmet så - bits de. Den halva centimetern stora vägglusen lever uteslutande på blod och är egentligen inte en lus utan en slags skinnbagge. I Nord- och Västeuropa är vägglusen numera sällsynta - men de förekommer och i allt större utsträckning.

- Antalet fall har inte varit många i år, vi har hittills gjort tre stycken utryckningar och har just nu ett fjärde fall under utredning. Men vägglöss är ju verkligen något som de flesta ser på med fasa. De sprider sig otroligt snabbt och det finns en viss skam över att ha löss hemma, säger Hasse Karlsson arbetsledare på Anticimex i Visby.

På skadedjursbekämparna Nomor på Gotland har man också haft tre fall där personer med vägglöss hört av sig.
- Vi hade färre fall i fjol, två stycken. Det finns risk att årets statistik påökas då det är fler fall vintertid, menar Lennart Johansson som är skadedjurstekniker på Nomor.
Men de ökade siffrorna är ingen kioskvältare. Vägglöss drabbar allt fler i Sverige. De kommer ursprungligen från Sydeuropa och tropiska länder. På grund av att vi svenskar reser allt mer så har de importerats till Sverige, ofrivilligt via kläder i resväskorna. Men känslan av att ha ohyra hemma i form av löss kan mycket väl vara det värsta tänkbara. De små insekterna biter människor på nätterna och lämnar avföring i kläder, sängar och andra möbler.

- Men det är viktigt att komma ihåg att det inte är en skam att få in dem. Vägglöss förknippas hos många med förr i tiden då de fanns i Sverige. Då var löss förknippat med smuts. Men så är det inte längre och det är viktigt att man tar hjälp fort så att de inte hinner sprida sig allt för mycket, säger Hasse Karlsson.






En vuxen vägglus blir 4-5 mm lång och 3 mm bred.
En vuxen vägglus blir 4-5 mm lång och 3 mm bred.

En vuxen vägglus är 4-5 mm lång, ungefär som en äppelkärna, med bred oval tillplattad kropp. Färgen är ljust gul/brun till rödbrun efter det att den sugit blod. En vägglus som är tom på föda kan vara nästan genomskinlig. Kroppens övre yta är täckt med kort gyllengul behåring något som gör att vägglusen ger ett randigt intryck.

Hur ser ett bett ut?
Vägglusen sticker oftast på ställen som inte är täckta av kläder och har sin mest aktiva period cirka en timme före gryningen. Betten syns oftast som flera små stick bredvid varandra. Sticket är inte smärtsamt men många kan utveckla en allergisk reaktion av vägglusens saliv. Vanliga symptom är klåda och viss smärta.

Mer information om vägglus och sanering:
Anticimex.se
Nomor.se
Vägglus.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!