Hitta själen i din trädgård

Att se möjligheterna i sin egen trädgård kan vara svårt. Kanske är det den där skräpiga och undanskymda platsen som kan bli ett ”rum” för avkoppling och rekreation.

Murgröna är inte bara en växt som trivs bra på Gotland. Den är också användbar i trädgården både som marktäckare och rumsavdelare klättrande på exempelvis en spaljé.

Murgröna är inte bara en växt som trivs bra på Gotland. Den är också användbar i trädgården både som marktäckare och rumsavdelare klättrande på exempelvis en spaljé.

Foto: Mona Staflin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2008-04-05 16:10

En trädgård ska vara mysig och användbar. Det finns en tumregel att en trädgård ska ha sju olika platser, där man har möjlighet att slå sig ner och kanske ställa ifrån sig en kaffekopp. Då har man i regel också en plats att njuta den första morgonsolen, de sista kvällssolstrålarna, en plats i skydd för vinden och skydd för stark sol. Man kanske till och med vill lägga till en stjärnskådarplats.

Frida Tollerz kan med sina trädgårdsmästarkunskaper en hel del om växter och vad man kan göra med exempelvis en trist förvuxen buske i trädgården.

Kanske kan växten förändras genom att stammas upp. Eller kan den totalföryngras, det vill säga skäras av jäms med fotknölarna, och bli en helt ny buske som är liten och kompakt istället för stor och spretig? Kanske har växten helt enkelt gjort sitt för den här trädgården.

- Det är lång tid i branschen som gett den kunskapen. Och att jag har hållit på själv, sett resultaten och lärt av mina misstag på min egen mark.

Men en trädgård handlar inte bara om det som växer där. Den största utmaningen för Frida Tollerz är att finna ” genuis loci” – platsens själ.

- Att finna platsens själ, förstärka och förbättra den. Det är inte bara en gång jag hamnat på en konsultation och hittat en skräpig hörna lite bakom som kunden inte ens är intresserad av. Jag kanske hittar väldigt mycket potential i en sådan yta, det kanske kan bli just det där mysiga, avskilda rummet.

När själen och rummen är funna är det dags att komponera själva ögonfägnaden. Växt- och byggmaterial ska väljas och kombineras på ett så upplevelsemässigt sätt som möjligt.

- En trädgård ska vara både lustfylld och rogivande, för jag tror att det är det vi behöver. Men trädgården är samtidigt en källa till stimulans och aktivitet.

- I sin trädgård gör man bara så mycket och framförallt det man själv vill. Det är den egna lilla plätten på jorden vi kan rå över. Där vi får leka!

Frida Tollerz är landskapsarkitekt med både små och stora uppdrag. Hon ritar allt från privatpersoners rabatter till parker och skolgårdar åt kommunen.

Hon ser sitt arbete som ett folkbildningsuppdrag. Och uppdraget är att göra trädgårdsarbetet lite enklare för folk som vill lägga ner sin själ men kanske inte så mycket tid i trädgårdsarbetet.

- Det här är min mission, det jag brinner för, där jag kanske kan ge någonting till mänskligheten, säger Frida Tollerz.


Frida Tollerz ger både rådgivning i folks trädgårdar och håller kurser i hur man sköter och planerar sin egen trädgård. En konsultation hemma i kundens trädgård tar ungefär två timmar.

- Jag kan ganska snabbt få en uppfattning om tillgångar och brister och vad man kan göra för att förbättra det man har eller som man har antydan till. Ofta är det distinkta problem som kunden har, som blåst eller insyn.

- Jag hinner kanske inte lösa hela trädgården, men förhoppningsvis lyckas jag entusiasmera och hjälpa genom att visa ”gör så här så blir det bättre”. Ofta kan det vara ganska enkla åtgärder. Jag tycker mycket om att utgå från det som finns och utveckla det vidare. Det är en större utmaning än att börja helt från scratch.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!