Höst i trädgården

Så länge gräset växer så bör det klippas. Dock inte kortare än 5 centimeter eftersom gräsets rotsystem blir mindre och när snön kommer blir det större risk för isbränna.

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-10-28 11:08


Om man har en gräsklippare av modellen mulcher eller bioklippare ska den användas i stället för att kratta upp vissna löv från gräsmattan. Den finfördelar löven som förbättrar jordkvaliteten och fungerar som naturlig gödning av gräsmattan.

I rabatter kan gärna perenner och blad få ligga kvar över vintern och hösten som ett tunt, skyddande täcke. Man kan även använda granris, täckbark eller löv för att skydda nyplanterade växter.

Under de första varma soldagarna i februari är det risk för att fleråriga krukväxter frystorkar. Ställ dem i skuggan så minskar risken. För att inte krukorna ska frysa sönder kan du ställa dem upp och ned.
Rensa upp runt fågelbord och fågelholkar men låt dem gärna sitta uppe under vintern. Det finns allt färre naturliga boplatser till övervintrade småfåglar så det blir allt vanligare att holkarna används även under vinterhalvåret.

Har du lerjord kan det vara en bra idé att vända på den. Anledningen är att man får ner syre i jorden, vilket ger bättre jord att odla i nästa år. Dessutom går tjälen djupare, vilket minskar antalet mördarsniglar i trädgården.

För att skydda växterna från torka, djur och liknande kommer här några enkla tips:
Frostfjärilar kan förstöra fruktskörden och larverna klättrar under hösten upp för trädstammen för att övervintra i trädkronorna. Genom att sätta dubbelhäftande tejp som en limring runt stammen hindras larverna från att komma upp.

De känsliga rosorna ska man kupa med lite luftig kompostjord, sand, torra löv, granris eller barkmylla. Täckbark, som det kallas, är inget att rekommendera eftersom det drar kväve ur jorden och kan bilda iskakor runt rosens bas.

De växter som är känsliga och vill ha skydd mot vintervätan ska man täcka över med torra luftiga löv och grankvistar. Skyddet ska vara luftigt och hindra att det regnar på den känsliga växten. Tegelpanna eller några tegelstenar och en tjock glasskiva passar utmärkt som tyngd.

Några vintergröna växter vill ha extra vatten under vintern, särskilt om hösten har varit torr. Det vatten som dunstar från blad och barr måste ersättas med nytt vatten genom de fuktiga rötterna. Man ska då täcka marken under med torra löv så att fukten håller sig kvar längre. Även tjälen hindras att gå längre ner.

Man kan även låta lite löv ligga kvar på gräsmattan, då kan maskarna dra ner det i sina gångar så det blir humus. Lägg bara inte för mycket löv som i en stor hög, gräsmattan måste få andas också.

Källor:
www.maklarhuset.se
www.odla.nu


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!