Plantera
Passa på att plantera i början av hösten. Särskilt buskar, häckar och träd bör sättas i jorden nu.
- Man får en väldigt jobbig sommar om man planterar dem på våren, med massor av vattning och omhändertagande. Planterar man dem på hösten hinner de rota sig ordentligt och blir enklare att sköta, säger Patrik Roos.
En sak man bör komma ihåg är att, innan den grävs ned, dränka buskens, trädets eller häckens rötter i en hink med vatten.
- De måste vara genomblöta, så att de inte är torra när de sätts.
Många växter passar bra att plantera under hösten, som till exempel jordgubbar som då blir mer tåliga.
- Planterar man dem under hösten ger de mer bär under sin första sommar.
Gräsmattan
Kom ihåg att kratta bort löv och andra trädgårdsrester noga, annars bildas det lätt mögel på gräsmattan under och den kan dö.
- Många tror att de räcker med att kratta under våren, men låter man det ligga kvar på gräsmattan under vintern kan man få riktiga problem till våren. Det blir fläckigt och fult och kan förstöra hela mattan.
Patrik Roos rekommenderar också att göda gräset en sista gång innan vintern.
- Det beror lite på hur tjockt gräs man vill ha. Men jag tycker att det är lagom att göda tre gånger om året: vår, sommar och höst. Men i det stora hela är gräsmattan relativt självgående.
Krukor
- Det har ju blivit mer och mer populärt att odla i krukor istället för i rabatter och då måste man tänka på att skydda dem mot det växlande vädret.
Du kan till exempel gräva ner hela krukan i marken, slå in den i cellplast eller helt enkelt ställa in den.
- Det räcker att du ställer krukorna i ett uterum eller liknande. Det viktiga är att man skyddar rötterna mot de stora temperaturväxlingarna som kan mellan dag och natt.
Men detta gäller inte alla växter. Stamrosor måste till exempel paketeras för att de ska klara sig.
- Man får försöka hålla koll på vad som gäller för varje växt. Vissa är mer känsliga än andra. Det är bara att fråga någon som vet, som oss till exempel.
Dessutom måste du hålla koll på vilken sorts kruka du valt att plantera i. Vissa krukor absorberar fukt vilket leder till att de kan sprängas när frosten kommer.
- Det gäller främst krukor i material som terrakotta och cement. Ställ dem där de är skyddade från fukt, helst under tak.
Trädgårdslandet
När sista potatisen är uppe är det dags att vända landet. Antingen på det gamla hederliga viset med spade och svett eller med hjälp av en jordfräs.
- Det är bra att vända jorden för att bli av med ogräs. Men också för att jorden ska frysa igenom ordentligt.
När jorden fryser blir den porösare och finare, annars blir den lätt syrefattig och tung.
- Man bör vända en gång på våren också, för att få jorden så växtvänlig som möjligt. Däremot är det onödigt att gödsla på hösten då näringen ändå fryser bort under vintern.
Det kan också vara bra att klippa bort det vissna och städa upp lite.
- Men odlar du prydnadsgräs ska du absolut inte klippa. Sådant gräs ska vårklippas, annars fryser de sönder och dör.
Något du däremot bör klippa under hösten är hösthallonen. När sista bäret är plockat är det bara att kapa av grenen.
- Hösthallon har många fördelar, dels är det trevligt med bär långt in på hösten, men sen är det mycket enklare att sköta än andra hallon. De kräver inte lika mycket vatten och näring och är inte lika svåra att klippa.
Vill du däremot få några hösthallonbuskar att ge bär tidigare kan du helt enkelt låta bli att kapa dem.