När husägaren Daniel Sjökvist ringer sitt försäkringsbolag misstänker han husbocksangrepp i sin lada. Men det visar sig vara något annat. Bo Bra var med på skadedjurskontrollen.
Det är december och minusgrader. Vanligtvis åker skadedjursexperten Lennart Johansson, länsförsäkringar, inte ut på många misstänkta husbocksangrepp.
– Skador från husbock upptäcks mestadels på sommaren, de är inte aktiva på vintern, säger han.
Ofta handlar det om fritidshus eller uthus, som haft skadorna länge, ibland flera år. Varma sommardagar kan man höra ljuden av husbocken när de äter och rör sig – som en nagel som dras mot träet.
Det är även vanlig att upptäcka dessa fleråriga skador vid renovering, i samband med att man bryter upp brädor eller golv.
Sviktade i golvet
Husägaren Daniel Sjökvist fick dock den otrevliga överraskningen på ett annat sätt.
– Jag har en butik på nedervåningen min lada. När jag skulle upp på andra våningen sviktade det rejält och det ramlade ner en massa damm på alla saker och kläder. Jag kunde knappt gå på brädorna.
Han började bryta upp det angripna virket tills bara de bärande stommarna fanns kvar.
– Jag hade hört talas om husbock, så jag misstänkte det, säger han.
Lennart Johansson, skadedjurstekniker på länsförsäkringar Gotland, såg snabbt att det inte rörde sig om husbock, utan strimmig trägnagare.
Angriper virke
Ett skadedjur som angriper virke, och som likt husbocken kläcker sina ägg i virket och där larven är den som äter.
När djuren blir till skalbaggar ger de sig av igen för att leta parningskamrater.
– Den strimmiga trägnagaren blir allt vanligare och det är oftast den som angriper just gamla lador. Det finns nog ingen gammal trälada som inte är angripen på ett eller annat sätt, säger Lennart Johansson.
Skadedjursförsäkring ingår normalt i en hus- eller villaförsäkring. Men för att en lada ska innefattas krävs att den klarar besiktningen innan försäkringen tecknas.
– Om inte ladan är nyrenoverad och sanerad så är det liten chans att den blir försäkrad, så en sådan här sanering får fastighetsägaren bekosta själv, såvida inte det bärande virket i ladan är angripet, säger han.
Vanligtvis är det de mindre bräderna, av gran eller tall, som såväl husbocken som den strimmiga trägnagaren kalas på. Det är därför angreppen kan ha pågått länge, innan de märks.
För Daniel Sjökvist innebär angreppet omfattande renovering. Men ladan står stadigt kvar.
Nu måste han byta ut hela golvet i ladugården men däremot är sanering troligtvis inte nödvändigt.
– Det är upp till var och en, men djuren är ju inte kvar i virket, säger han.
Det som gör gamla lador så attraktiva för den strimmiga trägnagaren är den fuktiga miljön.
Trägnagaren tål däremot inte torrt virke och är därför inte vanlig i bostadshus.
– Det enda man kan göra är att hålla ladan varm och torr hela året, men det är ju ofta man har djur i den och den är ju inte så realistiskt då. De finns i varenda gammal lada.
Text och foto:
Jenny Nilsson