I Hamra finns Årets gotländska hus

Traditionellt gotländskt, men samtidigt nyskapande och modernt. Paret Ultvedt-Widell ville bygga ett gotländskt hus, men inte en kopia av ett gammalt hus, utan ett nytt hus. Samtidigt ville de att huset skulle passa in i den omgivande miljön. Resultatet blev ”Årets gotländska hus”.

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2007-11-19 12:31

”Årets gotländska hus”, som ligger vid Stora Sindarve i Hamra, får priset för att det, enligt juryns motivering, har en ”stram lågmäld arkitektur och återhållsam detaljutsmyckning samt sparsam men hävdvunnen färgsättning”. Men dess placering och samspel med omgivningen har varit en minst lika viktig faktor till utmärkelsen, som delas ut av Gotlands Hembygdsförbund.
– Huset har framförallt fått priset för att det passar in så bra i den omgivande miljön. Det ser ut som om det har legat på platsen i hundratals år, säger Björn Håkansson, hembygdsförbundets representant i juryn.
Och det har också varit ägarnas intention när huset byggdes. Marie Ultvedt Widell från Lidingö i Stockholm, som byggt huset tillsammans med sin man, säger att husets utformning till stor del har fått styras av hur omgivningen ser ut, så att det ska passa bra in i miljön. Tidigare har paret haft ett hus i Sanda, som de själva har renoverat. Men de kände att de ville komma närmare naturen och havet.
Med tanke på husets läge, invid gammla gårdar och nere vid havet, så har det varit en del krångel med bygglovet. Från början ville de bygga huset så att det vette ut mot vattnet, men fick de inte. Så nu ligger huset istället längre upp och mer skyddat av vegetationen. Men den anpassningen är inget som ägarna störs sig på.
– Vi är jättenöjda med huset. Det blev till och med bättre än vad vi hade tänkt oss, säger Marie Ultvedt Widell.
Huset blev klart till förra julen, men det ser inte nybyggt ut, utan smälter in i omgivningen på ett naturligt sätt. Det beror bland annat på den stenvast som byggts runt huset, men också på de begagnade tegelpannorna på taket och de ojämna putsade väggarna. Väggarna är förvisso byggda med moderna metoder och materiel, men består av block som är staplade på ett sätt så att vissa block sticker ut lite, vilket med puts ovanpå ger de ojämna fasad som är så typiskt för gammla stenhus. Invändigt fortsätter den gotländska stilen med samma ojämna putsade väggar samt träbjälkar i taket. Men en öppen planlösning och rikligt ljusintag genom stora fönster bryter av mot den traditionella stilen.
Huset har de tänkt ha som ett semesterhus. Men det är fullt utrustat för permanentboende och har ett modernt kök och badrum, så det finns inget som hindrar familjen från att vara där året runt.
 
– Vi är här så fort vi är lediga. Det blir nästan varannan helg, säger Marie Ultvedt Widell, som har åkt ut till huset under höstlovsveckan, tillsammans med familjens vita lilla hund.
Enligt henne har flera nyfikna besökare kommit och tittat på huset sen det blev klart. Många själva skulle bygga hus och som blev väldigt inspirerade av titten.
 
 
 
 

FAKTA:
Priset ”Årets gotländska hus” delas ut av Gotlands Hembygdsförbund. Juryn består av Björn Håkansson från hembygdsförbundet samt byggnadsarkivarien Stefan Haase och arkitekten Anna-Lena Mosséen.
Alla som vill är välkomna att tipsa juryn om hus som man tycker är värdiga vinnare av priset.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!