Ellinor Lindström bor med sin sambo, fyra barn och två katter i ett hus i Bara. Tillsammans genererar familjen varje vecka en stor mängd mjölkkartonger, blöjor, barnmatsburkar, kattmatsburkar, tidningspapper och mycket annat. Ofta är hela diskbänken täckt av förpackningar som står på tork.
- Ibland slinker något ner i soporna som skulle kunna återvinnas men oftast slarvar vi inte. Vi är inga miljöfantaster men vi tänker på barnen och deras framtid, säger Ellinor.
Plast och metall förvaras under diskbänken. Resten av det som ska återvinnas hamnar först i en garderob i hallen.
- Där är det mer eller mindre kaos, säger Ellinor och skrattar när hon öppnar garderoben.
När det är fullt där åker papperspåsarna ut i ladan på gården i väntan på att det är dags för hämtning.
- Vi tittar i tidningen för att hålla reda på när de olika sakerna ska ställas ut vid vägen, men ibland missar man så klart.
Nya sopsystemet
I Bara har det nya sorteringsssystemet infört. Ellinors och hennes familj har valt att ta hand om kompostmaterialet själva. Det är bara det brännbara som hämtas av Ragn-Sells och Ellinor tycker att det fungerar. Men det är just alla förpackningar som vållar huvudbry. Ellinor berättar hur hon stått och klippt bort plastdelar från pappersförpackningar ända tills hon fick reda på att hon inte behövde det. Om en förpackning till 50 procent eller mer består av papper kan den sorteras som pappersförpackning. Men det finns fler frågetecken och ofta är hon osäker på hur saker ska sorteras.
- Sedan skulle jag faktiskt vilja att det var mer lösvikt i affärerna. Då skulle man slippa onödiga förpackningar.
Ellinor litar på att det som sorteras verkligen återvinns även om hon inte riktigt vet vart det tar vägen.
- Jag hoppas det jag gör är bra.
Läs mer:
20 000 gotlänningar har bestämt sig
Koka soppa på dina sopor
Snart bränns det i Slite
Så här ska du sortera