Familjen Hallbergs hus är troligen byggt under mitten av 1700-talet och delar av huset kan vara så gammalt som 1600-tal. För några år sedan genomgick huset en totalrenovering och de invändiga renoveringarna från 60- och 70-talen togs bort. Alla golv, innerväggar och tak revs ut men gamla detaljer togs tillvara och fick nytt liv.
— Det är härligt att bo i ett sånt här gammalt hus. Här finns inga raka väggar, säger Roland Hallberg och njuter av majsolen.
Även gården har fått ett ansiktslyft. Här finns stenläggning som kanske är så gammal som medeltid. Den gotländska kalkstenen med hundratals miljoner år på nacken är lika funktionellt idag.
Under huset och gården ligger ruinerna av Ryska kyrkans kalkstensmurar och troligen hör några av fynden på familjen Hallbergs gård hemma i dessa murar.
Tommy Kedja driver en bygg- och inredningsfirma och skötte Hallbergs renovering. Gården var förr helt öppen och utan växtlighet. Med en stenmur blev gården lite mer ombonad.
— Vi tog tillvara huggna kalkstensdelar som vi hittade på gården och fällde in i muren, berättar Tommy Kedja.
Stendetaljerna ger den putsade muren en mer legitim plats på gården. Bland blomkrukorna ovanpå muren pryder ytterligare ett fynd från gården sin plats tillsammans med fossiler från en strand. Några stenblock som också grävdes fram har arrangerats till en stenbänk.
Kalkstenen går igen även inomhus. Kökets golv är av hoburgsmarmor. Ytan är antikbehandlad, det vill säga blästrad eller borstad för att få fram fossilernas struktur och en rustik känsla.
Köket är modernt, väggarna vitkalkade och ovanför spisen har väggen klätts med klarblå mosaik. Men de kraftiga träbalkarna i taket är lika gamla som huset.
I kökets yttervägg finns en gammal stennisch infälld. Nischen satt förr i en innervägg i hallen.
— Vi tog ner den i delar och tog mått så att den sitter på exakt samma höjd som förr, säger Tommy Kedja.
Det som förut var gluggen i nischens mitt har nu en fond av blå mosaik.
Att använda sten och betong i byggnation och inredning har blivit mycket populärt. Den gotländska kalkstenen är inte bara vacker, den är också slitstark.
— Det är en enorm efterfrågan idag! Och det verkar bara bli populärare, säger Tommy Kedja.
Han är själv mycket förtjust i materialet. Ofta skär han till och slipar kalkstenen själv efter kunders behov.
— Kalksten är lätt att skära i och tacksam att forma och slipa. Det är rustikt och hållbart, fortsätter han.
Förr kunde man åka till stenhuggerierna och hämta en skiva som blivit över, idag är efterfrågan så stor att allt tas tillvara och säljs, berättar Tommy Kedja.
Kalksten — en gotländsk kultursten
Endast ett stenkast från domkyrkan, på en undanskymd gård i Visby innerstad ligger något av stadens medeltida historia begravd. Under familjen Hallbergs hus ligger delar av det som en gång var Ryska kyrkan och på gården finns lämningar av huggen kalksten som kanske hört hemma i kyrkans murar.
Fakta/Ryska kyrkan
Runinerna efter Ryska kyrkan i Visby upptäcktes 1970. Det är inte säkert fastställt att det var ryssarnas kyrka. Grundmurarna till kyrkans långhus och absid ligger under ett antal fastigheter vid Stora Torget, bland andra Ryska gården.
En del av lämningarna har grävts ut. Via en spiraltrappa i ett gårdshus kommer man ner till en underjordisk gång som löper utmed delar av kyrkans väggar. Några av fynden är en gravhäll med vackra linjemönster och ett skelett som tillbringar sin sista vila i en stenkista täckt med en glasskiva.
Bakom en glasvägg, som sattes upp vid familjen Hallbergs husrenovering, finns ett öppet schakt från golv till tak. Nedanför golvnivå syns vattenspegeln i den gamla brunnen och uppåt i schaktet syns himlen genom den murade brunn som finns på gården ovanför.
Ryska kyrkan är inte öppen för allmänheten eftersom den ligger under ett antal privata fastigheter. För den intresserade finns mer att läsa i boken Gotländskt arkiv från 1971.