Känsla för det gotländska hantverket

I över trettio år har antikhandlaren Erik Söderlund besökt gårds- och samlingsauktioner runt om på ön. Här tipsar han om vad som kan vara bra att tänka på för den som vill göra ett och annat fynd.

Visning. Det är bra att vara på plats i god tid innan auktionen startar för att ta del av visningen i lugn och ro.

Visning. Det är bra att vara på plats i god tid innan auktionen startar för att ta del av visningen i lugn och ro.

Foto: Karl Broberg

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2017-09-27 08:00

Idag är Akantus en blandning av samtida design, hantverk och antikviteter, en butik som drivs av Erik Söderlund och medarbetarna Ulla Murat och Anja Johansson. När Erik öppnade butiken på S:t Hansplan tillsammans med sin fru Berit 1983 hette den Vävboden och fokus var då det textila hantverket. 1993 bytte butiken namn till Akantus, efter det klassiska bladornament som använts som dekorelement sedan antiken och som återfinns i de medeltida kyrkorna på Gotland.

– Jag började köpa in gotländska möbler som jag renoverade och Berit var en skicklig dekormålare, berättar han.

Så långt tillbaka som han kan minnas har han varit intresserad av föremål, en samlare redan som barn. Ett pågående projekt som han ägnar sig åt är en omfattande dokumentation av gotländska möbelsnickare och möbler, med målet att ge ut en bok.

– Gotland hade duktiga och välutbildade möbelsnickare med egna uttryck och snickarmästarna hade full kontroll på möblernas kvalité med olika regler och förordningar. När de fått sitt gesällbrev, gjorde de sin gesällvandring till Stockholm och ibland även utomlands, och kom sedan tillbaka till Gotland och Visby där de blev mästare och medlemmar i snickarskrået. Med sig från vandringen hade de också nya influenser, berättar han och fortsätter:

– Det är lätt att få en skev bild av den gotländska bonden när man besöker Länsmuseet eller Bungemuseet. Där ser du bara den lilla trånga bondestugan, men ute på landsbygden fanns rika bönder som kunde beställa möbler till sina hem.

Skattelättnaden 1757, den så kallade stenhusresolutionen, innebar att de gotländska bönderna hade råd att bygga nya hus och möblera dem med finare möbler än i de gamla bulhusen. På auktioner tittar Erik Söderlund mest efter 1700-talsmöbler, och även sengustavianska från tidigt 1800-tal.

– Det är väldigt bra och genomarbetade möbler. Nästan inget hemsnickeri förekom utan allt hantverk gjordes av mästare i verkstäderna, säger han och tillägger:

– Tyvärr har det mesta och bästa köpts upp av Stockholmshandlare och lämnat ön, men ibland blir man ändå förvånad över vilka föremål som kommer ut.

Det är det gotländska hantverket som fångar hans intresse, men han måste samtidigt tänka på vad som är bra för butiken, vad som säljer. Många av kunderna har sommarhus på Gotland som de vill inreda.

– Jag upplever att intresset för stora möbler har minskat de senaste tio åren. Det är en generationsfråga och den allmänna trenden i samhället nu är att det ska vara lättplacerade möbler, såsom slagbord, byråer och stolar. Det finns alltid en efterfrågan på bra och välgjorda möbler, även om de är från 1900-talet.

Erik Söderlunds auktionstips

• Var där i god tid innan auktionen startar för att ta del av visningen i lugn och ro.

• Börja med att gå ett eller två varv, för att få en överblick och se vad du eventuellt ska lägga ett bud på. Dina chanser att göra ett bra köp ökar om du är väl förberedd.

• Det kan vara klokt att redan vid visningen bestämma sig för vilka föremål som man vill bjuda på samt hur mycket man är beredd att betala. Då minskar risken att dras med i budgivningen och betala ett högre pris än man tänkt sig, till exempel om en samlare driver upp priset.

• Titta efter det som är gotländskt och fråga gärna auktionisten vilka möbler och föremål som kommer från en gotländsk gård.

• Granska noggrant de föremål som du är intresserad av. Leta efter skador och slitage, titta efter ledtrådar, såsom stämplar, som kan åldersbestämma en antikvitet, och se var det tillverkats och av vem. Under stolar och andra möbler står det ofta, men inte alltid, gårdsnamn, tillverkningsår och snickare.

• Framför allt bör du köpa saker som du tycker om, och inte sådant som du tror kan ha ett högt värde. Då är chansen större att du blir nöjd med ditt köp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!