Kärleken till en stol med rötter i 1700-talet

För 105 år sedan grundades Levide snickeri, som med tiden skiftat fokus till möbler i allmänhet och Gotlandsstolen i synnerhet. Bosse Ekman har drivit verksamheten i över fyrtio år och allt började med ett genuint intresse för hemslöjd.

Kvalité. Möblerna är tillverkade för att hålla länge, i flera generationer.

Kvalité. Möblerna är tillverkade för att hålla länge, i flera generationer.

Foto: Maria Molin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2017-09-27 10:00

I alla tänkbara färger står de uppradade som en palett på verkstadsgolvet. Grått är populärast i år. Gotlandsstolen, som finns i vart och vartannat kök runt om på ön, är snickeriets signum. Bosse Ekman har tillverkat 17 000 Gotlandstolar sedan han började jobba på Levide snickeri.

– När verksamheten startade här 1912 arbetade man för lantbruket och med möbler till närområdet, men också till kyrkor och skolor på hela ön, berättar han.

– Idag får jag beställningar främst från Stockholmsområdet, men även från privathem och restauranger på Gotland.

Bosse Ekman har drivit snickeriet i fyrtio år och tillverkar, förutom Gotlandsstolen, även Gotlandsmöbeln, där bord, soffa, skåp, karmstol och pall finns med i sortimentet. Karakteristiskt för Gotlandsstolen, förutom formen, är detaljer såsom de så kallade ”nageltagen” högst upp på ryggstödet.

– Ursprunget till Gotlandsstolen finns i en ”bondgustaviansk” modell från 1700-talet, som fanns på större gårdar på södra Gotland. Sirligt, men förenklat. Den har fått en modernare formgivning för att passa nutida behov och blivit större, säger Bosse Ekman.

Hans morfar var bonde och snickare i Lye. Bosse gick en fyraårig utbildning på verkstadsskolan i Visby och fortsatte på Folkan i Hemse.

– Det låg närmast till hands, kan man säga.

Parallellt med utbildningen började han jobba med hemslöjd, som han bland annat sålde i butiken Hemslöjden, som låg på S:t Hansgatan i Visby. Han fick beställningar på nyckelskåp och saigkorgar, som användes till att förvara den kardade ullen, ”saigen”, i förr. När han började driva Levide snickeri hade de försäljning även här.

Bosse Ekman började jobba här 1975 med några andra snickare som hade gått ihop till ett kollektiv och drev firman tillsammans.

– Vi ville bredda verksamheten med en vävstuga, byggnadssnickeri och försäljning av byggvaror. Idén med Gotlandsstolen tog vi över från den förra ägaren, som sålde dem till nästan varenda bygdegård på ön, berättar han.

För bara fem år sedan gjorde han alla moment i tillverkningen själv, men idag får han hjälp från andra större snickerier med vissa detaljer och delar av stolen, en så kallad legotillverkning.

– Att göra en enda stol tar flera dagar. En serie går snabbare, med förinställda maskiner och dataprogram, säger han. Det sparar en massa tid. Det handlar om att hitta harmonin i möbeln och för det krävs precision.

Konkurrensfördelar gentemot massproduktion på fabriker är kvalitén och designen, menar han.

– De här, som jag ska slipa och lacka om för hand, är 35 år gamla, säger han och pekar på några stolar som väntar på att renoveras.

– Det är den äldre generationen som köpt dessa en gång i tiden och nu tar deras barn över dem eller sprider dem vidare.

– En annan fördel med att köpa möbler lokalt på ett snickeri är förstås att det är klimatsmart. Du slipper transporter och möblerna håller längre – det är inget slit och släng, tillägger han.

Det är som mest att göra nu under hösten, då han samlat på sig beställningar under sommaren. En stor del av tiden går åt till förberedelser för en stor serie stolar i furu.

– Det roligaste med det här arbetet är känslan när man lämnat något till en kund som är nöjd, säger Bosse Ekman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!