Klimatsmart
Jonny Warg vid det ännu inte uppsatta vindkraftverket. I bakgrunden det nybyggda energisnåla huset med solvärmepaneler på taket.
Foto:
Jonny Warg har ett förflutet inom it-branschen men sadlade om och utbildade sig till rörmontör med klimatsmarta energianläggningar som specialitet. I dag driver han företaget Energistrategen som sysselsätter ett halvdussin personer.
- Det är drygt tio år sedan vi installerade den första solvärmepanelen på ön, i dag har vi mer än 400, säger Jonny Warg. Bara de solvärmeanläggningar vi installerat sparar 4 000 ton koldioxid per år. Och de kommer att fungera i 40, 50 år framöver utan något större underhåll.
- Nu börjar även solceller som ger el att komma och vi har installerat några. Solceller på 50 kvadratmeters yta kan ge 10 000 kilowattimmar per år vilket är mer el än mer än ett normalt hushåll förbrukar.
Omvänt kylskåp
Det finns flera alternativ för den som i dag vill satsa på klimatsmarta värmeanläggningar, inte minst värmepumpar av många olika slag.
- Värmepumpar bygger på en beprövad teknik, fungerar som ett omvänt kylskåp, som blivit allt effektivare med åren, säger Jonny Warg. Om man vill ha värmepump till en permanentbostad rekommenderar jag oftast bergvärme. Kostnaden för att borra kan i och för sig verka hög men borrhållet kommer att kunna användas för all framtid.
Men även om värmepumpar är bra för de enskilda ägarna är de inte lika bra ur miljösynpunkt totalt sett, tycker Jonny Warg. Värmepumpar kräver el, men de är effektiva eftersom en kilowatttimme el ger tre kilowattimmar värme.
- Men eftersom Sveriges elförbrukning på marginalen är beroende av importerad el kan man säga att elen varje gång en värmepump slår på kommer från tyska kolkraftverk vars utsläpp är större än vad värmepumpen sparar.
Elpris
Intill huset ligger vindkraftverket som ännu inte kommit på plats. Med fyra meters diameter på en 30 meter hög fackverksmast ger det 6 kilowatt vid 10 sekundmeters vindhastighet. Verket har tidigare stått vid Jonny Wargs förra hus i Hörsne.
- Även mindre vindkaftverk som detta kräver rätt dyra fundament så med dagens låga elpriser tar det många år innan man får tillbaka pengarna, säger Jonny Warg. När han säger låga elpriser är det i jämförelse med vad elen kostar nere på kontinenten, och oavsett vad som sker med den svenska energipolitiken är han övertygad om att det svenska elpriset på sikt kommer att närma sig den europeiska nivån.
- Biomassa är totalt sett det bästa alternativet, tycker Jonny Warg. Det är neutralt när det gäller koldioxidutsläpp, det utnyttjar tillväxten i våra skogar och det ger jobb i glesbygdsområden.
- Dagens pelletspannor har en verkningsgrad på över 90 procent och är mycket lättskötta, man måste bara se till att fylla på pellets och att sedan ta ut askan vart eller vart annat år, beroende på hur mycket man eldar.
Villaby
Vid Stafva by planeras ett tiotal villor för familjer plus lika många mindre seniorbostäder. Andra idéer är stall för familjer som vill ha häst, en större swimmingpool och andra gemensamhetslokaler.
- Vi har redan några som är intresserade fast vi ännu bara är på planeringsstadiet och inte börjat med någon marknadsföring, säger Jonny Warg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!