Loppisfreak, muffinmamma och stensamlare

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-10-28 04:00
I snart 20 års tid har Britt Mattsson besökt de flesta av öns loppisar. Freak, fantast eller expert - kalla henne vad du vill men är det någon som hittar runt om på Gotlands begagnatmarknad så är det hon. När hon och hennes man för många år sedan hade köpt sitt hus i Vallstena så gick de på auktion för första gången i sitt liv. Då fyndade hon två tunga, guldglänsande bägare och han en gammal orgel. Efter det var Britt fast.
- Nu, nära 20 år senare, har vi fortfarande de där bägarna kvar, trots att jag tycker de är hemska och orgeln den är också kvar. Orgeln gick sönder i höstas och i sommar trodde jag att vi skulle kasta den vilket kändes skönt. Den är så stor och i vägen men Micke lyckades laga den. Nu låter den bättre än någonsin tack vare gaffa-tejp!

Vad är tjusningen med loppisar? Vad hoppas du på att hitta?
- Det är klart att jag letar efter fynd men det behöver inte betyda att jag vill hitta en dyr grej till en billig penning. Nej, det kan vara något som jag tycker om. Kanske en skål i pressglas som är fin fast den har en liten nagg.

Till vardags arbetar Britt som pressfotograf på Arbetarbladet i Gävle. Till Gotland åker hon, hennes man och deras två barn så snart de kan. Året runt.
- Vi har två boenden. Ett i Gävle och ett på Gotland. Det är lite skumt men när vi är på Gotland så gör vi saker och äter maträtter som vi inte gör i Gävle! För min del är det att samla stenar och gå på loppmarknader. Sedan äter familjen alltid ansjovispaj och nudlar med sötsur sås när vi är på Gotland. Det gör vi aldrig i Gävle, där blir det korvgryta!

- Livet på Gotland är kravlöst men samtidigt kreativt. Min äldsta dotter brukar kalla min man och mig för "Gotland-wanna-be", säger Britt och skrattar.

Hon fortsätter:
- Som fotograf talar vi på jobbet om "snackisar", vad som är dagens samtalsämne. När jag började gå på auktioner och loppisar så upptäckte jag att det fanns prylar som kunde bli "snackisar", att man kan hitta porslin som inte är dussinvaror och som blir något att prata om när man har middag.

Att handla begagnat är något av ett nöje för Britt som har ett eget konto för just det ändamålet.
- Jag köper aldrig dyrt. Man kan faktiskt fortfarande göra fynd på Gotland, trots att folk idag är medvetna på ett annat sätt. Det går alltid hitta saker för egen del och jag har roligt när jag handlar! Jag kommer ihåg för några år sedan när jag var på en familje-loppis där de hade rensat ur garaget. Mitt bland alla grejer hittade jag en Erik Höglund-skål. Jag samlar på Erik Höglund och när jag såg den slog mitt hjärta snabbare!

Hur ser du på saker, på materiella ting?
- Jag tycker det kan vara en lika skön känsla att göra sig av med saker. Att inte vara beroende av grejer. Jag har rätt stor omsättning på mina egna grejer, de passar mig ett tag sedan har de gjort sitt. Någon gång per år håller jag själv loppis eller så åker grejerna till Röda Korset. Fast en del grejer slår sig till ro och får stanna, som orgeln och bägarna......

Vad är det roligaste du köpt?
- Jag tror att det är ett jätteförstoringsglas som man sätter framför TV:n. Det har vi haft mycket roligt med och jag har även använt det när jag fotograferat ansikten. På en loppis för två veckor sedan så hittade jag en liten plastlåda med grejer där det låg den allra ljuvligaste lilla kerub. Tjugo kronor för hela lådan! Fyndlådor är det bästa jag vet, jag köper dem gärna osedda för överraskningsmomentet. Om jag inte hade någon som köpte julklappar till mig skulle jag köpa fyndlådor till mig själv och slå in.

Vilket är ditt sämsta fynd?
- Man gör inga dåliga fynd. Det är så billigt att handla på loppis!

Lika passionerad som hon är som loppisbesökare är hon när det gäller hennes nystartade blogg, Muffinmama.
- Det är en feministisk hyllning till Frank Zappa, namnet är en parafras på låten Muffinman. Att blogga är ett sätt att leva, precis som det är att handla på loppisar. Jag har upptäckt att varje dag innehåller något som är värt att nämna. Numera ser jag lite annorlunda på tillvaron, ser med mer öppna ögon. Jag har blivit bättre på att hitta guldkorna i vardagen. Vill man vara banal kan man säga att efter det att jag började blogga har jag upptäckt att varje dag är som en fyndlåda.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!