Magnoliorna trivs på den sandiga tallbacken

Anemon. En liten ljuvligt blå anemon lyser upp våren.

Anemon. En liten ljuvligt blå anemon lyser upp våren.

Foto: Rolf Jönsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-06-04 04:00
Det är nu på våren det är som finast, den skira grönskan, kontrasterna mellan olika färger.
Gunnel Hansson blickar ut över 2 000 kvadratmeter trädgård vid Knuts i Väskinde. Solen når ännu marken genom små, små blad på tulpanträd och ginkgo. Den välansade gräsmattan är saftigt grön. Vatten porlar stilla i en liten fontän, placerad i stenpartiet som effektfull kontrast i den torra miljön. Trädgårdens rofyllda stämning förstärks av fågelkvitter.
Gunnel och Gillis Hansson kom som nybyggare till platsen 1974. Den sandiga jorden som täcktes av tallar och ljung har genom åren förvandlats till en prunkande oas med många exotiska inslag.
- Vi har tagit ner över 60 tallar, och en stor gran fick ge plats åt robinian, förklarar Gillis.
Då, på 70-talet, var trädgårdstrenden barrväxter. De flesta har nu ersatts av växter som ger mer variation, samt ett väl tilltaget grönsaksland. Träd och buskar bildar stomme åt mängder av perenner, lökväxter och sommarblommor.
Det finns nästan inte en rak linje i trädgården. Rabatterna böljar fram, avgränsade av en decimeterbred betongkant som Gillis gjutit mot gräsmattan
- Den är jättebra när man klipper gräset, och så slipper man kantgräva, förklarar Gunnel.
Som ett livgivande hjärta tronar växthuset i centrum av anläggningen. Parets kreativitet tar sig många uttryck. Växternas färgskiftningar får sällskap av skulpturer och stenarbeten. Vattenspel finns på flera platser. Gillis har själv gjort vackra smidesspaljéer åt rosor och klematis.
- Men det är många växter som har tagit stryk i vinter. Rosor och frilandshibiskus, och titta här på judasträdet. Men det är i alla fall liv i dem.
Några olika sorters magnolior har sin bästa tid nu. En stor buske stjärnmagnolia, översållad av vita blommor, börjar falna. I stället strös strålglans över den pampiga praktmagnolian. Den kommer att efterträdas av en gulblommande "Yellow river", vars knoppar sväller och skakar av sig det yttre skalet av skyddande vinterpäls.
- Den får stora, öppna blommor, som gula tefat, förklarar Gillis med förväntan i rösten.
Även en buskmagnolia, Magnolia sieboldii, har planterats för njutning längre fram när bladen slagit ut.
- Det är fem meter sand här under ett ganska tunt lager jord, och inte så kalkrikt. Vi gräver rejält och fyller på med jord eller torv till allt vi planterar. Annars kommer det sig inte alls, menar Gillis.
Och växterna trivs i den forna tallbacken. En ormhassel är över tre meter hög. Klätterhortensian har helt klätt in en över sex meter hög tallstam. Den stora blodlönnens och valnötsträdets grenar kortas in.
Paret har under många år öppnat sin trädgård för besök under trädgårdsveckan i juni.
- Vi visar den i år också, sen får det nog vara bra. Vi har egentligen gjort trädgården för oss själva, och de som är intresserade har väl sett den vid det här laget, säger Gunnel.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!