Månadens blomma

Stäppsalvia.

Stäppsalvia.

Foto: Blomsterfrämjandet

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-07-07 04:00
Under juli månad har vi valt två växter, stäppsalvia och sommardahlia, som trivs i olika delar av trädgården eller rättare sagt under lite olika behandlingsformer. Stäppsalvian som gärna torkar upp mellan vattningarna under tiden vi försöker hålla en bra och jämn fuktighet bland sommardahliorna.

Stäppsalvia hittar vi i olika blå nyanser men även i vitt och rosa medans sommardahlior kan erbjuda ett helt annat spektrum av färger. Som så många andra växter mår även de här bra av att man tar bort vissna blommor för att stimulera till att nya slår ut i en bra och jämn takt.

När vi dukar upp sommarens festbord i trädgården vill vi gärna dekorera och göra fint. Ta saxen och klipp av några blommor från både stäppsalvian och dahlian för att förgylla och glädja vid matbordet.

Vi är nu mitt i sommaren och många av oss njuter av ledighet och är långt ifrån en massa måsten. Under denna tid på året vill vi vara mer ute än inne och vad kan väl då passa bättre än att presentera Månadens Blomma för juli som båda passar utmärkt för vårt utomhusliv. Sommardahlia och stäppsalvia är växterna som ska lyftas fram lite extra i juli.
Sommardahlia, Dahlia x pinnata Sommardahlia-Gruppen, finns i mängder av sorter och färgerna bara sprudlar om de relativt stora blomhuvudena. I juli har sommardahlian fortfarande mycket att ge och de blommar ända fram tills den första frosten slår till i slutet av hösten.

Sommardahlia trivs i sol till halvskugga och får gärna planteras i fuktighetshållande jordar så att inte plantan utsätts för torka. Vid vattning tillsätts halv dos av vanlig krukväxtnäring en gång per vecka för att plantan ska orka bibehålla sin blomning och hålla sig grön och fin. Grön, förresten finns det även rödbladiga dahliasorter som har samma krav som de grönbladiga för att trivas och vars bladverk blir en fin kontrast till de färgrika blommorna.
Sommardahlia kan planteras i balkonglådor, krukor men även i rabatter. Vill man snygga till på bordet som tillhör trädgårdsmöblerna blir en ensam dahlia omplanterad i en vacker kruka ett somrigt alternativ. Sommardahlia ska helst inte planteras för tätt intill andra växter då den trivs bäst med att ha luft omkring sig. Detta ska ändå inte hindra att man samplanterar dahlian. Välj bara att plantera med lite avstånd

Stäppsalvia, Salvia nemorosa, är liksom sommardahlian en riktig praktfull blomsterleverantör under juli månad och trivs i sol men här stannar nog likheterna. Stäppsalvia är perenn och översållas med mängder av små blommor som sitter samlade i axlika blomställningar. De gröna, lätt duniga bladen är vackert lansettformade. Det finns en mängd olika sorter av stäppsalvia i butikerna och blomfärgen kan vara vit, rosa eller nyanser av blått och lila. Höjden hos de olika sorterna varierar från 30 till 70 cm så alla kan hitta sin favorit. De lägre sorterna passar alldeles utmärkt i balkonglådor eller som kantväxt i rabatter.
Stäppsalvia modell högre kan även de planteras i rabatten men då en bit längre in så att de inte döljer lägre växter. Även i större krukor blir stäppsalvia fin. Blomningen hos stäppsalvian är som intensivast under juli och klipps blomaxen av strax innan de är helt utblommade kommer plantan tillbaks med ett nytt blomflor, dock inte riktigt lika intensivt.

Samplantering av rosa dahlia
Samplantering av rosa dahlia
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!