Månadens blomma

I februari kittlar vi olika sinnen och då framför allt syn- och doftcentrat i hjärnan. Kornettblomman och doftpelargonen ger oss en blomstrande och doftande fägring i februari.

Foto: Blomsterfrämjandet

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-02-03 04:00
Historiskt sett kommer de här båda växterna från första halvan av 1900-talet. De lever kvar om än i lite förnyade versioner. Kornettblomman har kommit i nya tappningar när det gäller blommans färgställningar men även sorter där kronbladen har en krusig kant är nytt.

Doftpelargonen är utrustad med väldigt små och söta blommor, när den blommar, men det är väl förmodligen inte därför vi köper den här växten. Det är för väldoften och det speciella bladverket som vi införskaffar ett exemplar. Den luftrenande och välluktande effekten då gästerna kommer genom ytterdörren kommer att bli ett kul inslag i februari.

Ta hand om kornettblomman genom att vattna den jämnt och låt jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Placera den ljust men inte i direkt sol. Under vår, sommar och tidig höst vill den ha lite näring i vattnet varannan vecka.

Doftpelargonen är växten som trivs direkt i solen och på varma växtplatser. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Tillsätt lite näring från april till augusti och plantera gärna ut den under sommaren.

Valet i februari föll på två krukväxter med helt skilda utseende både vad det gäller bladform, blomstorlek och växtsätt. En av de få gemensamma nämnarna är att de båda krukväxterna har funnits i odling under lång tid. Månadens blomma för februari är kornettblomma, Streptocarpus x hybridus, och doftpelargon, Pelargonium (Doftpelargon-Gruppen). Kornettblomman tillhör de klassiska krukväxterna som har funnits i odling i vårt land sedan 1930-talet.

De tungformade bladen väller ut över krukkanten och gör formen lite rolig. Förr satte man gärna kornettblomman på en piedestal för att bladen skulle kunna få hänga fritt. De sorter som erbjuds i handeln idag är nya förädlingar och där har bladen gjorts kortare för att anpassas till våra nya, moderna bostäder med oftast mindre fönsterkarmar. Blommorna som sitter på långa stänglar är trattformade och finns i nyanser av röd, vit, violett, blå och rosa samt numera även i härliga tvåfärgade kombinationer. Kornettblomman är otroligt tacksam och blommar från tidig vår till sen höst. Bäst trivs plantorna om de får stå ljust men inte i direkt sol.

Vintertid när ljuset avtar gör kornettblomman en paus i blomningen och vill då också stå lite svalare. När våren sedan återkommer och ljuset flödar in genom fönstren börjar kornettblomman sin blomningsperiod igen. Månadens blomma del två är doftpelargon. Här är det egentligen inte blommorna som är i fokus utan det doftande, handflikiga bladverket. Blommorna är oftast små och har en lilarosa nyans. Det är inte lätt att dela in doftpelargonerna efter doft eftersom många av sorterna har en blandning av olika. Citron, ros och pepparmynta är de vanligaste dofterna och kanske även de som är lättast att känna igen. Dofterna märks som starkast när bladen gnids kraftigt eftersom de eteriska oljorna då frigörs i stora mängder.

För många förknippas doftpelargon med rosengeranium, Pelargonium (Doftpelargon-Gruppen)’Graveolens’, kanske mer känd som Dr. Westerlunds blomma. Namnet kommer ifrån Ernst Westerlund som var doktor i Enköping i början på 1900-talet och som rekommenderade att blomman placerades i sjukrummen för att förbättra luften bland patienterna.

Många hade även ett exemplar i farstun och när det kom gäster gneds bladen just innan dörren öppnades för att det skulle spridas väldoft i rummet
Blomsterfrämjandet


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!