Enkäten gick i juni i år ut till 4500 slumpvist utvalda som flyttat till Gotland. Bara 620 personer valde att svara på enkäten men i svaren går ändå att tyda ett mönster menar företaget Tendensor som genomfört enkäten.
Till en början går det att konstatera att en majoritet är nöjda med sin flytt till Gotland. De förväntningar de hade inför flytten har i stort sett infriats. De har kommit närmare naturen, lever ett lugnare liv, bor som de drömt om. De flesta som flyttat hit gör det tillsammans med en partner eller partner och barn. De kommer från Stockholmsområdet och är högutbildade. Fyra svårigheter återkommer när de inflyttade beskriver sin situation; svårt att hitta lämpligt boende, svårt med jobb, ibland kö till barnomsorg och tufft att komma in i gemenskapen bland gotlänningarna.
Så här skriver några i enkäten:
”Gotlänningar vill inte släppa in nyinflyttade i sin sfär. Man träffar mera andra inflyttade än gotlänningar. Nu efter åtta somrar som vi haft vårt hus börjar de prata lite. Många tror inte att man ska bo så länge så det är ingen idé, tråkigt.”
”Det var svårare än vad vi trodde för min man som inte kommer från Gotland ursprungligen att trivas både socialt och på jobbet.
”Att hittadet sociala livet var svårt!”
"Gotlänningar har också visat sig vara ganska "svårflörtade" och svåra att lära känna och komma nära. Inte så välkomnande helt enkelt. Dessutom många som är relativt gnälliga och skeptiska
till fastlänningar.”
I slutet av enkäten får de svarande också ge råd till regionen och gotlänningarna hur de kan välkomna de som flyttar hit:
”Släpp 08-komplexet! Bli öppnare för förändring, kanske borde gotland inte vara en egen region? Varför stänger ön all service under höst-vinter, Öland gör inte det!”
”Behålla ön som den är just nu. Lung, rent och med lagom befolkning. Att det inte blir för mycket exploatering av ön.
Naturen är superviktigt att ta hand om så att ön behåller sitt ursprung och sin skönhet.”
”Se till att inkludera hela inflyttarfamiljen. Gör inte livet svårare för dem som inte behärskar gotländska. När jag numera besöker fastlandet märker jag hur bortskämd jag är med den allmänt trevliga och vänliga stämning som man möter på Gotland, icke minst i butiker och på restauranger. Malmö, där vi senast bodde, är raka motsatsen.”