Mats-Ola Rödén - visst går det att bygga strandnära

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-08-04 04:00
Han har en brokig bakgrund, folkpartiet liberalernas första namn på fullmäktigelistan. Han är utbildad sjuksköterska med intensivvård som specialitet. Har arbetat på Visby lasarett både som sjuksköterska och som projektledare. Sen blev det tjänster på ledningsnivå hos kommunen både inom sjukvården och socialtjänsten innan den kommunala yrkeskarrären avslutades som chef för Gotland Interaktive Park. I dag driver han ett litet byggföretag, Gotlands Renovering och Sanering AB, tillsammans med kusinen Sören Möller.
- Jag har länge hållit på att bygga på fritiden. Redan på 70-talet helrenoverade jag och en dåvarande svåger det gamla Gotlandshus i Lokrume som Pugh Rogefeldt har i dag, berättar Mats-Ola Rödén. Och sedan dess har jag ansvarat för renoveringen av flera hus. När jag inte längre hade någon tjänst hos kommunen och min kusin som var i byggbranschen på fastlandet ville flytta hem till Gotland igen slog vi oss ihop.
Det är ett litet företag. Än så länge. Bara en anställd förutom de två delägarna. Då är sambon Nettan Nysell mycket större i byggbranschen. Änka efter byggmästaren Kibba Nysell är hon majoritetsägare i Kibbas Snickarservice AB med brodern Uffa Nysell som VD och delägare och dussinet anställda. Själv är hon verksam som massör, shiatsu-terapeut (en sorts japansk akupunktur men med tumtryckningar i stället för nålar) och yoga-instruktör.


Många i huset
Och huset på Axelsroområdet söder om Visby är egentligen hennes skapelse. Tomten hade hon och Kibba köpt av Werkelins innan Kibbas plötsliga bortgång och hon fick genomföra byggplanerna på egen hand.
Det arkitektritade huset är på 220 kvadratmeter i två plan. - Det behövs med fyra tonåringar i huset, två var, säger Mats-Ola som för två år blev hennes sambo.
Huset har vattenburen värme från en luftvärmepump men även vedspis i köket och braskaminer både uppe och nere.
- Vid strömavbrottet härom veckan tände vi i köksspisen och kunde äta varm mat, inflikar Nettan.
- Låt folk bo där de vill, tycker Mats-Ola Rödén. Kommunens uppgift är att skapa förutsättningar för bostadsbyggande där folk vill bo och då är vatten och avlopp viktiga faktorer.
Men allt behöver inte heller vara kommunalt. På Axelsroområdet är såväl vatten och avlopp som vägarna gemensamhetsanläggningar även om avloppet sedan är kopplat till det kommunala.
Som byggare har han många synpunkter på olika saker som försvårar och fördyrar byggandet.
- Byggandet är alldeles för detaljstyrt. Varför byggs det så många fritidshus som folk sedan bosätter sig i permanent? För att det är lite mindre regler kring fritidshus, behöver exempelvis inte energideklareras. Men det som är ett fritidshus i dag kan vara en permanentbostad i morgon och tvärt om.


Billigare på fastlandet
Mats-Ola Rödén efterlyser även bättre konkurrens när det gäller byggmaterial.
En enskild konsument i Stockholm kan köpa en toastol på ett byggvaruhus billigare än vad en byggare kan på Gotland, säger han.
- Och sen är det kostnaderna för att ha anställda. Löner, arbetsgivaravgifter, försäkringar... Vi måste debitera 320 kronor i timmen plus moms för att det skall gå runt.

Kommunalt tycker han att det borde vara en starkare politisk styrning av det kommunala bostadsbolaget Gotlandshem:
- Vitsen med ett bolag som Gotlandshem är att det skall bygga sånt som annars inte skulle ha blivit byggt, anser han.

Folkpartiet Liberalerna har under den gångna mandatperioden haft fyra av fullmäktiges 71 platser och mycket om nyhetsrapporteringen har handlat om interna motsättningar.
- Det där har vi lagt bakom oss. Nu är vi överens om tagen och ser fram mot valet med tillförsikt, säger Mats-Ola Rödén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!