Mer prat om kalkbrytning

Igår bjöd Nordkalk in till diskussion om gotländsk kalkindustri på Wisby Strand. Ikväll var det regionen och högskolan som tog upp samma ämne på samma plats.

Åhörare strömmar in på Wisby Strand för att lyssna till diskussioner kring kalk, vatten jobb och natur som arrangerats av högskolan och regionen.

Åhörare strömmar in på Wisby Strand för att lyssna till diskussioner kring kalk, vatten jobb och natur som arrangerats av högskolan och regionen.

Foto: Mona Staflin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2013-01-22 19:28

De bussades från hela ön för att få möjlighet att diskutera och lyssna till föreläsningar om kalk, vatten, jobb och natur. Under tisdagskvällen pågår föreläsningar och samtal med inbjudna professorer och reprentanter från olika intresseområden. Från naturorganisationerna är representationen knapp, en jurist från Naturskyddsföreningen kommer att prata om naturlagstiftning och naturskydd under kvällens sista programpunkt. Kvällens moderator är Olle Jansson vid Högskolan på Gotland.

En av åhörarna som kommit till Wisby Strand är Mårten Hjernquist, biolog och Siltebo.

– Jag vill höra vad de har att säga om kalkbrotten och kalkbrytning i Sverige. Mest intressant blir nog professorn i etik, tror jag.

– Men det är lite synd att de bara tagit med representanter från näringen och ingen från naturvården. Det är tråkigt när man har som utgångspunkt att vara objektiv. Men det blir nog intressant ändå, säger Mårten Hjernquist.

Visbybon Carin Donnér har också tagit sig till kongresshallen för att höra kvällens diskussioner. Hon försöker hänga med i vad som händer, men valde att gå på kvällens arrangemang och valde bort gårdagkvällens tillställning på Wisby Strand som anordnades av Nordkalk.

– Jag är naturligtvis intresserad av ämnet. Jag har varit uppe i skogen i somras och blev berörd, säger hon.

Kvällens program avslutas cirka klockan 21:30.

Kalk, vatten, jobb, natur arrangeras av Högskolan på Gotland och Region Gotland.

Medverkande är Folke Tersman, professor i praktis filosofi, Uppsala universitet; Gia Destouni, professor i hydrogeologi, Stockholms universitet; Joanna Cornelius, miljöjurist, Naturskyddsföreningen; Mikael Nilsson, ombudsman, LO-disktriktet Gotland;tomas From, vice VD, Svemin; Urban Emanuelsson, professor, Centrum för biologisk mångfald. Moderator: Olle Jansson, prorektor, Högskolan på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!