Uppdragen varierar stort, liksom tillverkningen, som sker både med traditionella handverktyg och i maskinverkstaden. Nyligen gjorde hon samtliga 1700-
talsmöbler till Linnés barndomshem.
Monica Johansson har alltid varit intresserad av möbler och år 2000 påbörjade hon Lernias trätekniska utbildning, i Visby. Efter att ha gått som lärling hos mäster Göte Karlsson, tog hon 2004 sitt gesällbrev.
Efter utbildningen fanns få arbeten som möbelsnickare på ön.
– Alternativet var att arbeta som maskinsnickare, men då hamnar man där och får stå och mata vi någon maskin. Det var inte därför jag utbildade mig till möbelsnickare, säger Monica Johansson.
Istället valde hon att starta eget och nu tillverkar hon möbler av vitt skilda slag på uppdrag av företag och privatpersoner.
– Jag vill jobba med möbler och det är jättesvårt att få jobb där man får göra möbler i huvudsak, sen får jag hoppa in och göra fönster ibland också, säger hon.
Delar lokaler
Lokalerna vid Sions möbelverkstad i Stenkumla delar hon med tre andra finsnickare, Åsa Unsgaard, Jörgen Thomsson och Kennet Johansson, som alla har egna företag.
– Tillsammans gör vi rubbet, köksinredningar, dörrar, fönster, möbler och renoveringar och när det kommer in jobb finns det alltid någon som kan ta det. Åker någon på jättemycket jobb så kan man ta hjälp av de andra, så det är jättesmidigt.
Monica Johansson trivs utmärkt med den lösningen och det finns många fördelar med att vara flera.
– När det kommer tre kubikmeter virke är det skönt att inte stå här ensam, säger hon.
Monica Johanssons uppdrag varierar stort, från egenhändigt formgivna möbler i modern tappning, till handtillverkade möbler efter gamla förlagor.
– Förra året gjorde jag alla möbler till Linnés barndomshem i Småland, under ett helt år tillverkade jag 1700-talsmöbler för hand. Det är kul med gamla möbler, när man får ta fram de gamla hyvlarna och hyvla fram profiler. Annars när jag jobbar med inredningsarkitekter är det lite stramare möbler och då använder jag maskinverkstaden.
Från idé till möbel
Monica Johansson tycker om att arbeta med hela tillverkningsprocessen, från idé till färdig möbel.
– Det är kul att ha en möbel i huvudet och sedan få göra den - utforma den och se om det funkar. Allt är en utmaning och det är det som är kul, man måste tänka ett steg längre och man blir aldrig fullärd, säger hon.
Monica Johansson tilltalas också av träet som material.
– Trä är kul, du bestämmer inte alltid över det, det har en egen vilja - på gott och ont, säger hon.
Valet av träslag har också en stor betydelse för slutresultatet.
– Det är stor skillnad mellan olika träslag, om det är hårt eller mjuk, det blir så olika uttryck i möbeln beroende på vilket träslag man väljer, säger Monica Johansson.
Ek är fortsatt omåttligt populärt, men Monica Johansson väljer gärna andra träslag.
– Valnöt är fantastiskt att arbeta med, det är ganska mjuk och får en väldigt djup ton när det mognar. Sen tycker jag om ask, den är så ljus och fin.
Allra mest använder hon dock furu, men då föredrar hon att måla träet.
– Furu är det lite gillestuga över, man får nästan täckmåla om man ska använda furu. Gran är alldeles för mjukt, det funkar inte som möbelvirke, säger hon.
Egna möbler
I Monica Johanssons hem finns gott om egentillverkade möbler.
– Jag har stolar, slagbord och skåp som jag gjorde under min lärlingstid, nu hinner jag inte med att göra möbler till hemmet, nu gäller det att jobba för brödfödan.
Under utbildningen tillverkade hon också något av sin drömmöbel.
– Som gesällprov gjorde jag ett dockskåp, som är som ett vitrinskåp med intarsia. Jag la ner 350 timmar på den och jag kommer aldrig att kunna lägga ner så mycket tid på en möbel igen, så det är nog min drömmöbel.