Ofullständiga svar
Problemet med att ge trädgårdsråd är att vara kortfattad men ändå begriplig. Det räcker kanske inte att på frågan "Hur klipper jag min vinranka?" svara "två gånger om året, på vintern när man klipper in rankorna ända in på stocken och på sommaren när man gallrar och håller efter årstillväxten..."
Foto: Rolf Jönsson
Bland förvisso en del intressant och givande läsning finns svar som inte säger så mycket mer än att läsaren behöver konsultera fler böcker eller trädgårdskunniga personer för att förstå hur man ska göra.
125 slumpvis valda frågor om allt möjligt blir inte mer än ytterligare en på intet vis heltäckande guide till trädgårdsvärlden.
I helgen är det åter evenemanget Primörpremiär. För den som vill njuta egna primörer finns dels de vildväxande; späd nässla och kirskål, kajp, ramslök - där inte bara bladen kan användas, blommorna blir löksmakande dekorationer på smörgåsar och i sallad.
Tidiga grödor i grönsakslandet är förstås rabarber, sparris och rädisor. Spenat kan sås redan i början av april och skördas efter cirka tio veckor, eller på hösten och skyddas med ett några centimeter tjockt lager halm under vintern för tidig skörd.
Morötter kan sås på senhösten, eller när jorden blivit fem grader varm på våren. Vitlök som planterats på hösten kan man börja skörda och använda färsk i maj. Från mitten av juli, eller när de bildat klyftor, skördas de för torkning och förvaring. Tidigt sådd salladslök ger snabbt späd grönska.
Har man ett växthus eller drivbänkar kan man naturligtvis experimentera med att så en hel del grödor extra tidigt för en späd skörd under vår och försommar. En potatis i en jordfylld hink kan ge ett stånd färskpotatis långt före midsommar.
Bland allt smått och gott finns förstås också spirande kryddväxter. De grönsakerna som kan övervintras ute i trädgårdslandet, som exempelvis grönkål, purjolök, mangold och vintersallat, är däremot inte så fräscha vid det här laget. Men för skörd under vinter och vår passar de bra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!