Öppnar under träd- gårdsveckan

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-06-04 04:00
Årets trädgårdsvecka infaller som vanligt kring midsommar, med invigning och växtmarknad i DBW:s Botaniska trädgård lördagen den 19 juni.
En av de privata trädgårdar som kommer att öppnas för allmänheten under veckan finns hos Gunnel och Gillis Hansson i Väskinde. I artikeln här intill ges en liten förhandstitt.
Gunnel är förresten släkt med Harry och Hella Jacobsson som tidigare hade handelsträdgård intill koloniområdet vid Gustavsvik. Bostaden finns kvar, i övrigt har platsen blivit ett bostadsområde. Av trädgården finns bara valnötsträdet kvar bredvid den forna trädgårdsmästarbostaden, det valnötsträd som Harry tog frö och odlade fram nya plantor ifrån.
En av dessa har nu blivit ett stort träd i Gunnels och Gillis trädgård. De har fler plantor med ursprung från handelsträdgården, exempelvis en mörkt sammetsröd primula.
Eftersom det i många fall är samma trädgårdar som visas varje år under trädgårdsveckan finns det en viss risk att trädgårdsintresserade tröttnar på att besöka dem år från år. Ett sätt att råda bot på detta kunde vara att variera tidpunkten för veckan.
Växtligheten förändras ju under säsongen så det finns annat att titta på i augusti. Gunnel och Gillis menar att de kanske kan tänka sig att fortsätta att visa sin trädgård under veckan om tiden ändras.
Program för årets vecka finns på gotlandtradgardson.com.

Nyligen berättade en man att han brukar plantera tillbaka potatisplantan, med den ursprungliga sättpotatisen, efter att han skördat de första potatisarna. Efter ett tag får han ytterligare en skörd. Är plantan sen fortfarande fin sätter han tillbaka den igen. På detta vis skulle man ju kunna få en stor skörd från en potatisplanta odlad i en hink på balkongen, exempelvis.
Med släktingen tomat är det ju också så att om den lilla plantan fått en lång och gänglig stam så kan man sätta den djupt när man planterar om den. Nya rötter bildas då utmed stammen under jord. (Tomterna kommer dock som bekant ovan jord).
Hör gärna av er med fler tips!

Från Göteborgs botaniska trädgård rapporteras att man under sommarens utställning om begonior kan få veta det mesta, och lite till, om detta välkända, men ändå ganska okända och stora släkte.
På utställningen finns sorter och arter för alla smaker. Från decimeterhöga till sådana som når ända upp till taket.
De har skilda han- och honblommor, men båda finns på en och samma planta. De kommer från tropiska områden, i naturen finns omkring 1 400 arter. Dessutom finns det cirka 10 000 framodlade sorter.
Utställningen pågår 22 maj - 29 augusti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!