Ett pantbrev är enkelt uttryckt en inteckning av en fastighet. Oftast är det en säkerhet för ett lån.
Greger Wahl berättar att den som är intresserad av att ta ut ett pantbrev tar kontakt med banken och berättar hur mycket man är intresserad av att pantsätta, det vill säga låna.
- Det smidigaste och bästa är om det redan finns ett pantbrev. För då slipper man den engångskostnad som det kostar att ta ut ett pantbrev, idag ligger den kostnaden på 375 kronor, samt en procentsats på två procent att uttaget pantbrevsbelopp, berättar Greger Wahl.
Vid köpet
När man köper en fastighet är den enkelt att få reda på om den redan är pantsatt och i så fall hur mycket. Antingen så finns redan pantbreven klara när du köper fastigheten eller så kan man ta kontakt med Lantmäteriet och få reda hur läget är.
- Pantbrevet följer fastigheten och är fastighetens. Ingen annans, säger Greger Wahl.
Flera banker
Om man exempelvis köper en fastighet för en miljon kronor och man tar ett banklån på 750 000 kronor, så betalar man ränta och amorteringar på lånet. Men man vill även ta ut ett pantbrev på huset på samma lånesumma, då sätter man delen av huset i pant - för det belopp man vill låna, eller pantsätta.
- Skulle någonting gå åt pipsvängen med ekonomin, så har banken fastigheten i säkerhet genom det utfärdade pantbrevet, säger Greger Wahl.
Man kan ta flera ut flera pantbrev för en och samma fastighet. Det kan man göra i flera olika banker.
Det vanligaste är att man har sina bolån i en och samma bank och då blir det naturligt att alla pantbrev är förvarade i en och samma bank.
På Lantmäteriet har man koll på när pantbreven utfärdades och av vem. Där står också vem som har lånat ut pengarna.
Greger Wahl ser bara fördelar med pantbrev.
- Lånar man på sin fastighet med den som säkerhet får man mycket förmånliga boräntor. Och finns det redan befintliga pantbrev slipper man ju engångskostnaderna för dessa.