Populärt med spökhus på Gotland

Intresset för ödegårdar eller ”spökhus” ökar i landet och kan nästan kallas för en trend. Allt fler kontaktar Lantmäteriet för att få veta mer om övergivna platser.

Foto: Rolf Jönsson

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-01-25 09:00

Texten kommer från Bo Bra

På Gotland finns det i dag 23 ödegårdar, i varje fall om man går efter de enkla kriterier som Lantmäteriet satte upp när man gjorde en sökning över hela landet på hur många gårdar det finns.

–Egentligen tror jag att det finns fler som i princip är öde. Det vet vi som rör oss ute men det är ju även så att skenet kan bedra, säger Brent Godman, förrättningslantmätare vid Lantmäteriet på Gotland.

Han menar att det kan visa sig att det faktiskt finns en ägare till huset, trots att det inte ser ut så vid första anblicken. Någon allemansrätt gäller inte när det handlar om tomtmark och bebyggelse så det är inte fritt fram att klampa in i huset eller ens in på tomten.

Ödegårdar

Att det finns över 20 ödegårdar på Gotland, vilket är ett högt antal sett till övriga landet, tror Brent Godman beror på att Gotland inte är så tätbefolkat.

–Hälften av Gotlands befolkning bor ju i Visby. En tredjedel av de resterande bor i tätbyggda områden så det är stora arealer som inte är befolkade. Ödegårdarna kan handla om gamla soldathem eller drängstugor där ägarna gått bort och det inte finns några arvingar. Det kan finnas alla möjliga förklaringar till varför husen är öde.

Vid Lantmäteriets huvudkontor berättar Daniel Wallin, som är pressansvarig, att den sökning som gjordes realtivt nyligen över hur många ödegårdar det finns i landet, har haft ganska tuffa kriterier. Någon inventering ute fält har inte gjorts.

–Vi har gjort en enkel körning i vårt register. Kriterierna har varit att ägaren ska ha en annan adress, det ska inte ha hänt något fastighetsrättsligt som att man till exempel belånat fastigheten sedan 1950. Inte heller ska det ha skett något ägarebyte sedan 1970. Utifrån de kriterierna fick vi fram att det finns 23 ödegårdar på Gotland.

Några uppgifter på var dessa gårdar finns får man dock inte att ta fram. Det blir väldigt utelämnande enligt Daniel Wallin.

–Men har man frågor om ett särskilt hus det är så kan man göra en förfrågan och få fram om det finns några ägare, om det finns inteckningar i fastigheten, om det finns några rättigheter. Det röra sig om servitut som exempelvis en väg eller en brunn som andra nyttjar. Det vill säga rättigheter för andra. Offentliga uppgifter är även hur stor tomten är.

Nyfikenhet

Daniel Wallin har förståelse för att det kan finnas en stor nyfikenhet bland allmänheten över dessa byggnader men även han poängterar att trots att huset verkar tomt och öde så finns det begränsningar i vad man får lov att göra som nyfiken besökare. Dessutom kan det vara förenligt med viss fara.

–Man får inte beträda en byggnad även om den verkar övergiven. Dessutom är det så att sådana här byggnader kan bli ett problem. Byggnaden kan bli en sanitär olägenhet och måste rivas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!