Råttor och möss, ett problem i hemmen

Råttor och möss kan inte bara orsaka skador på husen, de kan även föra med sig sjukdomar. Urinen och exkrementer från de små djuren kan innebära hälsorisker för både människor och djur. De kan även orsaka bränder ifall isoleringen på elkablar blir avbiten och det blir kortslutning.

Foto: Ko and Reiko Kobayakawa

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2009-10-28 13:40
En vuxen råtta lever från ett till tre år. Under en dag äter de 20-25 gram mat, vilket motsvarar 7,3-9,1 kilo på ett år.

Tips som håller de små djuren borta:
Genom en så kallad råttsäkring går det att försvåra för råttorna och mössen att hitta vägar in i en byggnad. Denna säkring innebär att:
Nödvändiga väggar säkras med metallnät
Rörgenomgångar säkras med betong eller galvaniserad plåt.
Galler vid golvbrunnar ska vara av metall och fastskruvade i golvet

Andra tips:
"Råttdosa" är en sak man kan använda sig av. Man sätter in den i ett vanligt vägguttag. Den piper sedan så högt så att människan inte hör det, men råttorna och mössen gör det. Vilket gör att de håller sig borta.
Eftersom råttor ofta tar sig in i fritidshus och letar efter mat, ska man alltid se till att det inte finns mat på stället. När man stänger sommarhuset för säsongen ska man se till att inte lämna kvar torrvaror, som de flesta tror att man kan göra. Råttor och möss angriper även dessa saker och man ska därför inte lämna kvar någonting alls.
Slagfällor kan man förse med lämpligt bete, som korv eller skinka, eller ännu hellre kletigt bete som kaviar eller kolagodis. Fällorna placeras där gnagarna rör sig. Men se då till att besöka stugan ganska ofta för att ta bort döda råttor och möss.

Råttgift kan också vara en metod. Man måste då vara medveten om att gnagarna och mössen kan dö på en svåråtkomlig plats, och att man kan få problem med dålig lukt.
Om man har använt sig av några av dessa metoder kan det förekomma en unken lukt av råtta eller mus när gnagarna har dött. Under de varma årstiderna torkar råttorna ut snabbare än under de andra, lite kallare årstiderna. Däremot kan lukten från urinmarkeringar ta längre tid att försvinna. En lösning är ett söka upp de ställen djuren har varit och skrubba de ytor de har besökt.

Gamla tips hur man håller gnagarna borta:

Ta ett par droppar klorin på att fat och ställ under diskbänken.
Lägg ut lite enris där du vet gnagarna brukar hålla till.

Placera hela lökar lite överallt där man vet att mössen brukar ta sig in. Möss har ett fantastiskt luktsinne och gillar inte lök. Du kan använda både vitlök och gul lök. Byt ut när den har torkat.

Källor:
www.anticimex.se
www.byggahus.se
www.husbilsklubben.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!