Recept
Lökäpplen . Gott tillbehör till stekt fläsk med kål och lingon. Recept: fräs skivad gul lök i smör, tillsätt äppelkyftor och för samman. Foto: Riina Noodapera/Hushållningssällskapet Gotland.
Foto:
Äppelmos
Använd fallfrukten och ät direkt eller lägg i frysen till vintern
2 kg äpplen
7-8 dl strösocker
Skala äpplena och ta bort kärnhus och ev. skador på frukten. Skär äpplena i små klyftor direkt ner i en syltgryta och strö sockret mellan lagren. Koka upp på låg värme tills frukten mosat sig.
Fördela i lämpliga pytsar och frys in eller tillsätt konserveringsmedel om du vill förvara moset i kylen.
Tips! Detta mos går att smaksätta under kokning med tunnskuret citronskal, kanel, vaniljstång eller nejlikor. Om du kokat ett mos utan smaksättning kan moset blandas med riven pepparrot som tillbehör till skinkstek eller fläskstek, som ger en mycket god smakbrytning.
Vill du på ett enkelt sätt ta vara på och frysa äpplen till kakor, bakverk eller matlagning kan man göra på följande sätt :
Skiva äpplen med eller utan skal och lägg i små plastpåsar i lagom portioner och frys ner.
Om man vill kan man strö på socker och kanel.
Äppeldessert med Calvados
1 kg äpplen
2,5 dl socker
5-6 cl Calvados/äppelbrännvin
Skala äpplen, kärna ur och skär i klyftor. Koka upp tillsammans med sockret på svag värme tills äpplena blir genomskinliga. Tillsätt Calvados och servera desserten ljummen med en klick grädde eller god vaniljglass!
Dekorera gärna med mynta eller melissablad! Njut!
Recepten kommer från Hushållningssällskapet Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!