Red upp hallens kaos

Röran i hallen hos en barnfamilj kan kännas övermäktig. Men det finns råd och handgriplig hjälp. Ordningscoachen Nina Strandberg tipsar familjen Arwedsson-Sundström om hur de bringar reda i klädkaoset.

Förvaringsbrist. Fem personers skor dräller osorterat omkring. Ingenting tycks räcka till i familjen Arwedsson-Sundströms hall

Förvaringsbrist. Fem personers skor dräller osorterat omkring. Ingenting tycks räcka till i familjen Arwedsson-Sundströms hall

Foto: Rolf Hamilton

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-10-27 04:00
Familjen Arwedsson-Sundströms över fem meter långa hall kantas av små högar med kläder. Dagen för vårt besök har lampan i hallen dessutom gått sönder.
- Typiskt att vi inte ens kommit oss för att byta lampa, säger Charlotte Arwedsson när hon öppnar för oss.

Här i hallen samsas fem personer varje morgon om utrymme och påklädning. Det vill säga pappa i familjen, Henrik Sundström, är Stockholmspendlare. Han åker tidigt och upplever sällan det morgonkaos som kan uppstå när tre barn under tio år ska kläs på och utrustas för skola och dagis. Men Rikard nio år, Ella fem år och Love två år och deras mamma, Charlotte Arwedsson, ska hitta skor och jackor, samt under den kalla årstiden också mössor, overaller, vantar och varma stövlar.
- Vi har börjat på en del projekt för att inreda hallen, men inte haft kraft att slutföra dem, säger Charlotte Arwedsson.
- Nu har vi det snärjigt om morgnarna och längtar efter att få lite mer ordning för alla våra saker. Det är alltid minst en sko som är borta. Jag står inte ut med en vinter till med vantkaos.
Hon beskriver det som att de inte är några ordningsmänniskor, att de aldrig kommit sig för att skapa bestämda platser för familjens prylar. Båda vuxna arbetar heltid och har haft svårt att hitta tiden för att sätta sig ned och göra en ordentlig planering av förvaring och det rent estetiska i hallen.

Letar varje dag
Hallen är ljus och fräsch, relativt nytapetserad. På klinkergolvet ligger en trendig plastmatta. Men ändå tycker de inte att trivsel och känslan av välkomnande vill infinna sig.
- Det är ett ständigt irritationsmoment att behöva leta efter saker som man trodde man visste var man hade, säger Charlotte Arwedsson.
Längst bort mot vardagsrummet har familjen satt in en bänk. Men de är inte riktigt nöjda med den heller. Den förstärker hallens avlånga form, tycker de, och egentligen är den placerad alldeles för långt ifrån ytterdörren.
- Stressnivån på våra morgnar är inte speciellt hälsosam. Vi längtar verkligen efter att få lite mer struktur på våra prylar, säger Charlotte Arwedsson.

Möte med coachen
Nina Strandberg är ordningscoach. Hennes företag I ordning hjälper både privatpersoner och företag att ordna upp prylar i tillvaron.
- Fokus ligger på att röja och rensa bland saker och få vardagen att fungera. Jag sysslar inte med inredning eller styling i egentlig bemärkelse. Men jag brukar säga att det hjälper att hålla de nya vanorna om man har snygga saker eftersom det blir roligare att hålla ordning då och sådana tipsar jag gärna om, säger Nina Strandberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!