Riset som rosar hemmet

Foto: Emmy Lundström

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2015-03-31 09:00

Det här med att pynta med grönt från naturen är djupt rotat hos oss människor. Fast egentligen skulle riset redan ha varit inne, för tidigare tog man in fastlagsris vid fastlagen då man festade och åt, det vill säga innan fastan började. En annan tradition som hör ihop med ris är att man på långfredagens morgon skulle ”risa varandra” som en påminnelse på Jesu lidande på korset.

– Ibland var det pigorna som fick risa drängarna men jag tror inte det gjordes på allvar, säger Ulf Palmenfelt med ett skratt och tillägger:

– Det var mycket man gjorde förr som inte skulle vara godkänt i dag.

Ulf Palmenfelt förklarar att många traditioner vet man inte riktigt hur de har uppkommit.

– Att dekorera med gröna löv heter att maja, därav ordet majstång, berättar Ulf Palmenfelt och förklarar att pynta med färgglada vippor, det är inte äldre än 1800-talet och räknas som en relativt ny tradition. Tidigare var det troligen enkla pappersdekorationer i riset.

Själv påstår han att han fullständigt struntar i traditioner och menar att det i dag handlar om att ta in ris helt enkelt för att det är fint. Att många upplever påsken som en mindre krävande högtid än exempelvis julen håller han med om även om han tycker det finns vissa ”måsten”, även för honom.

– Man ska äta ägg, säger han med bestämdhet men förklarar att det är faktiskt inte är speciellt konstigt, att äta mycket ägg runt påsk hör helt enkelt ihop med att det är då som hönsen naturligt börjar lägga ägg, när dagarna blivit ljusare.

Finns det några nya påsktraditioner, som du ser det?

– Ja, det skulle i så fall vara Blåkullemarschen i Visby med alla utklädda barn och föräldrar som träffas. Den har blivit en tradition!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!