Så blir gräsmattan fin

Vintern har varit ovanligt hård, lång och kall i Sverige. Dessutom kom den tidigt, när hösten fortfarande var rejält blöt. Det kan ha gått hårt åt våra gräsmattor. Men det finns räddning.

Visst är tusenskönorna vackra att se på, men gräs är de inte. Och en gräsmatta kan bestå av mycket annat också som bara har färgen gemensam med gräs. För att få en bra gräsmatta krävs att man vattnar, klipper och gödslar den rätt.  Foto: Staffan Fritz.

Visst är tusenskönorna vackra att se på, men gräs är de inte. Och en gräsmatta kan bestå av mycket annat också som bara har färgen gemensam med gräs. För att få en bra gräsmatta krävs att man vattnar, klipper och gödslar den rätt. Foto: Staffan Fritz.

Foto: Staffan Fritz

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-05-26 04:00
- Om vattnet inte hann sjunka undan innan det frös till kan ha skapat en isbränna. I värsta fall har det inte blivit det bara på ytan utan dessutom ner till rötterna. Isbrännan gör så att gräset inte får syre och därför dör, berättar Olle Berg, som under 45 år haft gräsmattor som sin främsta hobby.
Att snön kom så pass tidigt som den gjorde den här vintern har ställt till andra bekymmer.
- I Skåne har en del drabbats av snömögel, som kan uppstå då snön kommer när det fortfarande är varmt i marken. Det är bekymmersamt för villaägare, eftersom det inte finns bekämpningsmedel som får användas på villatomter. För att få bort snömöglet får man kratta försiktigt med en lövräfsa, säger Olle Berg.

Gödsling
Gödsling av gräsmattan är det som oftast görs på fel sätt.
- En del slänger på sju-åtta tio kilo per 100 kvadratmeter på våren så får det bli som det blir. Men det resulterar i att gräset växer som sjutton och näringen räcker inte ens till halva säsongen.
- Antingen gödslar man lite och oftare, 3-4 gånger per säsong, 2 kilo per 100 kvadratmeter, eller så använder man ett långtidsverkande gödsel, då räcker det oftast att göra det två gånger per säsong, säger Olle Berg.
Att klippa gräsmattan kanske inte är det roligaste, blir den då extra snabbväxande genom att man övergödslar mattan hinner man snart inget annat.
- Målet är att gräset ska bli frodigt och växa långsamt. De flesta vill ha en matta som inte växer alls, säger Olle Berg.

Klippning
Vid de första klippningarna på säsongen gäller det att vara lite försiktig.
- Man måste börja med att toppa gräset. Om man i vanliga fall klipper med en cylinderklippare på 20 millimeters höjd, börjar man på 30-35 millimeter. Efter fyra-fem klippningar kan man gå ned till den vanliga höjden. Med en rotorklippare börjar man på 50-60 millimeter för att sedan går ner till 30-35 millimeter, säger Olle Berg.

Gräsklippare
Olle föredrar cylindergräsklippare, med en rotorklippare får man inte en lika fin matta, anser han.
- Problemet är att cylinderklipparna är betydligt känsligare, kör du på en sten med en sådan måste du serva den. En rotorklippare skickar bara iväg stenen. Så om du ska ha en cylinderklippare är det viktigt att du har nära till service, säger Olle Berg.
En detalj som många glömmer när de klipper sin gräsmatta är uppsamlaren.
- Det är viktigt att ha en uppsamlare som gör att man bland annat minimerar risken för att sprida eventuellt ogräs.

Mossa
- Mossa bör man inte bekämpa med mossrivare utan använda rent mossmedel eller ett kombimedel. Mossa i gräsmattan beror till 85 procent på näringsbrist, säger Olle Berg.
Man kan till exempel använda medel som både bekämpar mossan och innehåller ett kvävegödsel som gödslar gräsmattan så att den blir frodigt grön. Mossan svartnar inom två veckor och behöver inte räfsas bort eftersom den multnar av sig själv.

Ogräs
Det finns några enkla grundknep för att hålla gräsmattan fri från ogräs.
- Man ska se till att mattan blir tät och frodig, då kommer det inte in nåt ogräs. Jag har inte haft ogräs de senaste 35 åren. Det får inte jordkontakt i min matta, säger Olle Berg.

Maskrosor
För att få bort maskrosor bör man tyvärr använda bekämpningsmedel, det räcker inte att bara rycka upp dem.
- Många är emot medel, men då får du gå och peta vilket är ganska tröttsamt eftersom maskrosorna kommer tillbaka efter en tid. Det går inte att utrota maskrosor genom att peta upp dem.

Vatten
När sommaren väl är här är det viktigt att inte glömma - eller snåla - på en sak:
- Vatten! Även om du bara har kranvatten måste du vattna gräsmattan under en torr sommar. Det är många som drar sig för att lägga ut 200-300 kronor på vatten, trots att de har lagt massor av pengar på gödning. En etablerad matta ska du vattna rikligt, men sällan, högst en gång i veckan.

Gräsmattan kräver TPV
På sin hemsida www.olleberg.nu har Olle Berg flera program för hur man tar hand om sin gräsmatta på bästa sätt. Det finns dock ett generellt råd.
- TPV - tid, pengar och vatten. Bra produkter kostar pengar, men du får vad du betalar för. När du ser ett bra resultat och grannarna blir imponerade känns det extra värt att ha lagt lite tid, säger Olle Berg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!