Så får du en exotisk trädgård

Mullbär, vin, valnöt, till och med persika - Gotland är känt för att det går att odla exotiska växter här. Men inte många vet att klimatet här också tillåter palmer, kaktusar, bananer och kiwi utomhus året runt, förutsatt att de lokala förutsättningarna är de rätta!

Foto: Liliann Gahm

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-04-27 13:15
Ljuset och klimatet gör att Gotland ofta jämförs med Medelhavet. Och det har blivit allt mer populärt att odla så kallade medelhavsväxter på ön. Och då pratar vi inte växter i växthus eller så kallade uterum, utan växter planterade utomhus som också övervintrar där.
På de flesta platser på Gotland kan det räcka med ett soligt hörn för att man ska kunna odla vin och persika.
Men här och där på ön, främst i Visby innerstad men också i andra skyddade trädgårdar, finns ännu mer exotiska växter.

Överlevt i många år
En sådan är väderkvarnspalm.
- Det är en av de härdigaste palmerna, och det finns ganska stora exemplar på ön som har överlevt i många år, säger Anders Andersson, amatörodlare och föreläsare med en känd trädgård i Hejde.
- Yucca och agave är andra växter som också klarar vår vinter, bara det är någorlunda torrt. Och en del härdiga banansorter, och kaktusar, till exempel oppuntiakaktusen, över huvud taget arter som kommer från New Mexico, Utah och Nevada i USA, där det kan vara ganska kallt på vintern.
Det är dock inte bara att plantera var som helst och sedan hoppas på det bästa.
- Framför allt ska plantorna skyddas från väta i jorden. Man kan täcka mot väta, eller ha mycket grus i bädden och bygga upp den så att den dräneras, säger Anders Andersson.
Skydd mot vind är också viktigt, eftersom vinden kyler. Men det är inte bara att bygga ett plank eller en mur.
-Det blir turbulens. Det är nästan bättre med ett glest staket. Eller en mur eller plank med en trädridå bakom som bryter vinden. Träd ger allmänt ett lite mildare klimat.

Väv skyddar mot solen
En varm södervägg är också ett tveeggat svärd.
- På våren blir det varmt och växterna börjar växa kraftigt, vilket gör att de skadas när det blir kalla nätter.
Ett bra sätt att skydda växterna som ändå står mot en mur kan vara att täcka dem med väv.
Hela Gotland räknas till växtzon 1, det vill säga den med mildast klimat, men det är en sanning med modifikation, enligt Anders Andersson.
- Det är stor skillnad mellan Visby innerstad och det inre av Gotland. Visby är varmare än zon 1 och på andra ställen kan det vara som zon 2 eller 3.

Allmänna råd
Plantera växter som ger vindskydd runt trädgården, det förbättrar klimatet innanför.
Välj särskilt härdiga, robusta och tåliga växter.
Växter som har en benägenhet att slå ut tidigt på våren samt städsegröna växter bör planteras i halvskuggiga-skuggiga lägen.
Se till att växtplatsen är väldränerad, höj eventuellt planteringsbädden något över omgivande mark - särskilt på tung, lerig jord.
Ingen sen kvävegödsling, fosfor och kalium går däremot bra.
Vattna städsegröna växter på hösten om det inte kommer regn.
Täck marken med löv under ömtåliga växter, men inte förrän marken frusit till lite grann.
Kontrollera härdigheten på växtetiketten i trädgårdsbutiken.
Fråga efter E-plantor, de är framtagna för svenskt klimat och har en pålitlig zonangivelse.
Källa: Riksförbundet Svensk Trädgård

Palmer
Palmen ska planteras i sandblandad jord. Man kan använda vanlig planteringsjord.
Det är viktigt att det är väldränerat så inget vatten står kvar under vintern. För att vara säker på att palmen står torrt på vintern kan man göra en upphöjd bädd så vattnet rinner undan lättare.
Större palmer ska man plantera så tidigt på säsongen som möjligt, gärna i maj så att palmen hinner etablera sig innan vintern.
Ge palmen mycket näring men undvik att ge kväve, N, efter midsommar. Det är viktigt att palmens tillväxt stannar av i god tid före vintern.
Det är i första hand två ställen som man måste skydda noga: palmens rot, som inte får frysa, och tillväxtpunkten (palmhjärtat) längst ner på toppskottet.
Källa: palmkungen.se
Persikor och aprikoser
Persikor och aprikoser kräver värme och fet jord. De uppskattar även kalktillskott (200 gram per kvadratmeter) och massor av kompostjord.
Vid en varm södervägg kan de odlas i marken som spaljéträd. Men det finns ett problem: blommorna slår ut så tidigt som i perioden mars till maj, så blommorna riskerar att skadas av frost.
Persikoträd som lämpar sig för Gotland är "Amsden" (medelstora frukter) och "Luizet" (stora frukter, trädet blir cirka 3 meter högt).
Källa: bakker.se

Vinrankor
Vindruvor vill ha en näringsrik och lucker jord. På våren kan man blanda upp den befintliga jorden med väl brunnen gödsel eller kompostjord. Genom att vindruvan har en kraftig tillväxt under säsongen är det viktigt att man ger växten en god tillgång på vatten och näring. Detta gör att plantan inte blir lika känslig för växtsjukdomar.
Vindruvor måste beskäras före nyår, annars kan plantan förblöda och dö.
Källa: odlingstips.com

Kiwi
Kiwiplantan trivs bäst i en näringsrik och väldränerad jord i ett soligt läge - ju soligare desto bättre fruktbildning. Eftersom den är en klätterväxt, behöver den bindas upp längs något slags stöd. Beskärning är inte nödvändig, men den bör gallras lite ibland.
Det finns tre sorter att välja mellan: "Anna", "Paula" och "Oskar". För att pollineringen ska lyckas och frukter bildas krävs att "Oskar" finns i närheten av någon av flickorna.
Källa: viivilla.se
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!