Så lyckas du med bonsaiträdet
Man kan ta vilket träd eller vilken buske som helst och forma det till ett litet träd.Gör man på rätt sätt, så får man ett miniatyrträd, som dessutom ser väldigt gammalt ut.
Det viktiga är att forma grenarna vågrätt ut från stammen, som på den här tallen - så blir den mer trädlik, förklarar Lennart Cöster.
Foto:
Lennart Cöster har varit intresserad av bonsai i ungefär 30 år. Efter att ha hjälpt många människor med att sköta sina bonsai, så bestämde han sig för att skriva en bok, "Börja med bonsai", som numera endast finns till salu på andrahandsmarknaden eller att låna på ett bibliotek.
- Det bästa råd jag kan ge är att läsa god litteratur i ämnet. Jag har ända sedan jag var liten varit fascinerad av träd och miniatyrer, stort, som smått - det vill säga hur man gör det stora begripligt.
Han menar att träd har en enorm överlevnadsförmåga och att vissa arter därför kan bli ett par tusen år gamla. De anpassar sig efter många olika slags miljöer och växer överallt på vår jord, utom där det är för kallt. Till och med i öknen växer det träd, i oaserna till exempel palmer.
Viktiga kunskaper
Många i vårt nordliga klimat har försökt lyckas med att odla bonsai, men man måste ha vissa grundkunskaper om det ska bli bra.
- Många använder tyvärr olämplig jord och vattnar på ett felaktigt sätt. Jorden ska vara väl dränerad, det vill säga genomsläpplig och suga upp vatten på tio till femton sekunder när man vattnar. Man ska dessutom vattna tills det rinner ut genom bonsai-krukans obligatoriska dräneringshål i botten, förklarar Lennart Cöster.
En halv tesked Blomstra flytande växtnäring per liter vatten vid varje tillfälle, är en bra tumregel.
Beroende av ljus
De flesta bonsaier är utomhusträd, och vintertid måste de vila. Fast fikusar, som är vanliga som bonsai i Sverige, ska odlas inomhus. De trivs dock bäst med att vara utomhus sommartid, i direkt ljus - dock med viss försiktighet och successiv tillvänjning i direkt solsken.
- Fikusar är tropiska trädslag och klarar inte temperaturer under femton grader Celsius. Vissa arter, som japanska lönnar och kinesiska almar, är subtropiska,och vill ha det svalt vintertid, dock inte minusgrader. Mellan plus två och plus åtta grader är idealiskt. Helst ljust, men det går även att ha bonsai i mörker, eftersom de fäller bladen på hösten.
Vilka arter fäller bladen på hösten?
- De träd som kommer från vår del av världen, det vill säga de tempererade områdena, fäller bladen på hösten. Fikusen är en vanlig bonsai i Sverige, måste stå inomhus och fäller inte bladen om den får tillräckligt med ljus av rätt sort. De flesta bonsaier klarar sig även om bladen faller av, fast det ser tråkigt ut. Man ska vattna sparsamt under vinter-halvåret. Fikusar med få blad kräver lite vatten och om man vattnar för mycket dränks de.
Hur tar man fram ett fint träd?
- Under hela dess livstid ska man ständigt forma växten. I annat fall blir det en vildvuxen buske och inte ett träd. Det viktiga är att det ska formas till ett träd. Det är det, som är idén med det hela.
- Och man måste vara aktiv, det vill säga forma genom att linda och beskära. Grenarna växer kanske snett uppåt och då tar man en tråd, som man förankrar i stammen, tar ett varv runt stammen, och lindar därefter om grenen, lagom hårt. Grenen ska peka vågrätt ut från stammen till grenens spets och därefter klipps tråden av. Det är viktigt att se till så att tråden inte äter sig in i barken. Om så sker måste man linda om. Tråden tas bort och grenen stannar i den position man vill ha. Koppareloxerad aluminiumtråd är bäst, vilket går att hitta på nätet.
En bonsai ska placeras ljust, annars tynar växten bort. Redan vid en meter från fönstret avtar ljuset markant. Vintertid krävs det rött och blått ljus, helst halogenlampor.
Viktigast vattna rätt
Lennart Cöster rekommenderar tre metoder.
- För det första bör man titta på jorden. Är den ljus kan det bero på att den är torr och det är dags att vattna. Känn i jorden med ett finger om den är torr? Vattna i så fall. Sedan ska man lyfta på krukan varje dag. Om krukan är nyligen vattnad är den tung, och betydligt lätt när det är dags att vattna. Denna bästa och säkraste tumregeln, för att nå lagom fuktighet.
Varje träd måste få sina behov tillgodosedda, vilket beror på arten, krukans storlek, placering och liknande.
Häll på vatten tills det rinner ut genom dräneringshål i botten av krukan. Ställ krukan snett lutande, så att överskottsvatten rinner ut
Krukan kan placeras i diskho med vatten upp till krukans övre kant, dock inte över för då kan jorden flyta bort
Låt krukan stå i vatten i knappt 15 minuter. Placera därefter krukan snett lutad mot något, för att få bort överskottsvattnet
Litteratur: "Börja med bonsai" av Lennart Cöster på ICA bokförlag, samt "Pocket bonsai" av David Prescott - lättläst även för den som inte är så duktig på engelska, samt väldigt fina bilder.
Krukan kan placeras i diskho med vatten upp till krukans övre kant, dock inte över för då kan jorden flyta bort
Låt krukan stå i vatten i knappt 15 minuter. Placera därefter krukan snett lutad mot något, för att få bort överskottsvattnet
Litteratur: "Börja med bonsai" av Lennart Cöster på ICA bokförlag, samt "Pocket bonsai" av David Prescott - lättläst även för den som inte är så duktig på engelska, samt väldigt fina bilder.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!