Så lyckas du med dina sticklingar

Vargavintern är inte över - men redan är det dags att planera inför vårens spirande. Något som även den växtovane klarar av, är att plantera sticklingar. UNT har fått expertens bästa tips.

Pelargoner .Vanligast och lättast att använda.

Pelargoner .Vanligast och lättast att använda.

Foto: Nina Leijonhufvud

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-03-30 04:00

- Mycket ljus, det är viktigt, säger Paula Bladh.
Med det efternamnet är det inte mer än rätt att hon arbetar just som trädgårdsmästare i växtvaruhus. Allt är mycket lugnt - bara några enstaka kunder strosar bland växter och krukor. Den goda, jordiga blomsterlukten ligger i luften, vattenfallet i butiken porlar.

På borden bredvid Paula Bladh står mängder med sticklingar på rad; små små pelargoner, fuchsior, petunior och malvor, minst femtio olika sorter.
Vill du ta egna sticklingar, är pelargoner vanligast och lätta att använda.
- När man tar sticklingar ska man ta från ett skott som inte blommat, och som inte har knoppar, för de har bäst rotningsförmåga, säger Paula Bladh, samtidigt som hon nyper av ett skott från en större planta.

Hon tar bort det nedersta bladparet på pelargonsticklingen och snittar stjälken på snedden så det blir en bra yta i botten. Planteringsdags.
- Antingen kan man sätta i en torrbrikett, eller i en 7-centimeterskruka, det är lagom.
Jorden ska vara porös och lucker - såjord går bra, men den får inte vara för näringsrik.

En vanlig fälla för sticklings-rookies är att använda för stora krukor, vilket lätt leder till övernattning; rötterna får syrebrist när det blir för blött, och plantan dör. Men det ska inte vara för torrt heller.
- Alla sticklingar behöver en jämn fuktighet, säger Paula Bladh.
Ljust vill sticklingarna också ha det, annars blir de taniga och rangliga.
Och temperaturen ska helst ligga mellan 20 och 23 grader, för då funkar rotningen bäst.
Då sticklingen växt till sig är det dags att plantera om.
- När rötterna börjar synas i botten på krukan är det dags att byta till en större. För pelargoner tar det mellan två till åtta veckor innan rötterna syns, säger Paula Bladh.

Oftast blir det två byten utöver den första briketten eller krukan man satt sin stickling i. När rötterna skymtar i botten är det också dags för gödning - för pelargoner finns flera olika sorter att köpa.

Efter att sticklingen blivit större ska man toppa den, det vill säga knipsa av den, till ungefär tio centimeters höjd. Då grenar den ut sig mer, och ju fler grenar desto fler blommor. Samma sak gäller för de flesta växter och sticklingar.
- Man får en bulligare, knubbigare planta, säger Paula Bladh.
För henne och resten av blomsterfolket är december och januari lågsäsong, men redan i februari börjar det röra på sig. Själv längtar Paula Bladh ut i det fria, till att få arbeta med sina buskar, träd och perenner.
- Visst tycker jag om blommor och orkidéer, men att vara ute är ändå det stora, säger hon.






SÄSONG. Trädgårdsmästaren Paula Bladh tipsar om hur du enkelt planterar sticklingar. Att ge dem mycket ljus och jämn fuktighet är bland det viktigaste att tänka på.
SÄSONG. Trädgårdsmästaren Paula Bladh tipsar om hur du enkelt planterar sticklingar. Att ge dem mycket ljus och jämn fuktighet är bland det viktigaste att tänka på.

Toppstickling av pelargon

1. Knipsa av sticklingen direkt över ett bladpar på en gren utan blommor eller knoppar.

2. Ta bort sticklingens nedersta bladpar och snedsnitta bort en liten bit av stjälken.

3. Plantera i en torrbrikett eller liten kruka på 7 cm i diameter med såjord. Håll fuktigheten jämn, men övervattna inte! Se till att sticklingen får mycket ljus.

4. När rötter syns i krukans botten eller genom torrbrikettens nät - plantera om i en större kruka. Två omplanteringar brukar behövas under sticklingens växtperiod på 1-2 månader. Nu är också rätt tid för gödning.

5. När sticklingen vuxit till sig ordentligt - toppa ned den till cirka 10 cm höjd. Det ger en bulligare planta med fler blommor.

Toppstickling av Benjaminfikus
Ta av ett skott som är ganska mjukt/ungt. Dra bort nedersta bladparet och plantera som ovan.

Kornettblomma
Plocka ett blad, klipp av ett några centimeter brett mittenparti - detta är sticklingen. Plantera med snittytan nedåt i en kruka. För bladsticklingar är det mycket viktigt att jordens fuktighet hålls jämn.

Bladsticklingar Saintpaulia
Ta av ett blad och stick ned i jorden. Använd en liten kruka, precis som vid toppsticklingar.
Delning Fredskalla
Dela hela plantan på mitten genom ett fast men försiktigt grepp genom rötterna. Plantera om.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!