Så övervintrar du växterna

Så står man där när första frosten faller och mängder av krukor fyllda med pelargoner, fuchsior, änglatrumpeter och dahlior börjar få det kallt om fötterna.

...och skapar nya vackra plantor nästa sommar. Foto: CanStockPhoto

...och skapar nya vackra plantor nästa sommar. Foto: CanStockPhoto

Foto:

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2010-09-29 10:13

Det är lite synd att slänga allt på komposten och köpa nytt nästa vår, i synnerhet som växterna bara blir större och vackrare med åren. Här berättar vi hur du får växterna att klara vintern.

Pelargoner och många andra vanliga blommor är fleråriga, men klarar inte av våra vintrar. Dessa kan övervintras på olika sätt. Ett sätt är att låta växten gå i vintervila. Då plockar man bort alla blad och låter jorden torka upp något. Krukan kan sedan placeras i ett mörkt och frostfritt utrymme, helst med en temperatur på runt 4 grader. Växten behöver bara en lite skvätt vatten i månaden. När våren kommer är det dags att långsamt börja ge den mer ljus, värme och vatten för att väcka den till liv igen.

Har man tillgång till ett ljust och svalt uterum med en temperatur på 10 - 15 grader så kan man skatta sig lycklig - detta är den ideala övervintringsatmosfären för de vanligaste perenna sommarblommorna. De behåller bladverket genom vintern samtidigt som tillväxten stannar upp. Vattna sparsamt och plocka bort döda blad regelbundet. Det går också att förvara pelargonerna på fönsterbrädan i bostaden - tänk bara på att ju mer värme växten får, desto mer ljus måste den ha.

Exempel på andra växter som ofta behandlas som ettåriga, men som kan övervintras på liknande sätt är heliotrop, margerit, svartöga, passionsblomma, Törnrosas kjortel, silverek, verbena och blåsalvia.

Fuchsior kan förvaras på samma sätt som pelargoner. Vissa fuchsior är mer eller mindre härdiga, beroende på var i landet man bor. Ett enkelt sätt att övervintra dessa skönheter är helt enkelt att avlöva dem och gräva ner dem i en djup grop. Fyll på med löv och jord och gräv upp krukorna när vårsolen kikar fram.

Dahlior, gladioler, begonior, agapanthus och andra känsliga knölar är enkla att övervintra. Hela bladverket vissnar ner och all livskraft samlas i de knöliga rötterna. Klipp av växten en bit upp på stammen och gräv upp rötterna. Skaka av jorden och låt rotknölarna torka upp på ett tidningspapper inomhus. Knölarna förvaras sedan mörkt och frostfritt i en låda eller papperskasse, gärna inbäddade i lite torvmull.

Om man varken har ett tiogradigt uterum eller ett femgradigt mörkt garage, så kan man försöka bygga en egen isolerad övervintringslåda. Kan lådan stå på en veranda och komma upp från markkylan så är det bra - annars kan man bottna med lastpallar. Placera den helst intill husväggen, så att den får lite värme från husgrunden. Använd gärna lådor av trä, eftersom plast kan skapa kondens. Tänk på att bygga flera lager - gärna låda i låda i låda med frigolit eller bubbelplast emellan. Ställ ner växterna, svep in dem i säckväv och fyll på med frigolit eller annat isolerande material. Täck hela lådan med ett par mattor eller dylikt och håll tummarna.











Pelargoner kan övervintra på fönsterbrädan, även om det inte är idealiskt. Foto: CanStockPhoto
Pelargoner kan övervintra på fönsterbrädan, även om det inte är idealiskt. Foto: CanStockPhoto
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!